Izvor: B92, 18.Maj.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Prvo arbitraža"

Beograd -- Ministar finansija kaže da Vlada ne treba da prodaje svoj udeo u "Mobtelu" dok se ne okonča arbitraža u Cirihu i ne utvrdi vlasnička struktura.

Mlađan Dinkić je najavio i mogućnost da se izda licenca za trećeg operatera mobilne telefonije, dok u "Telekomu" kažu da to treba pažljivo isplanirati.

Država nema potrebe da prodaje na brzinu svoj udeo u "Mobtelu" jer joj trenutno taj novac nije potreban, kaže Dinkić i objašanjava da je rizično sada >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << praviti nagodbu sa austrijskim "Mobilkomom" i prodati 58 odsto udela u "Mobtelu", a da se nakon odluke suda u Cirihu ispostavi da država ima mnogo više, kaže Dinkić i dodaje da treba razmotriti i mogućnost da na tržište Srbije dođe treći mobilni operater.

"Postavljam pitanje: zašto bi građani samo u Srbiji plaćali ovako skupe usluge mobilne telefonije? Onda je potpuno realna opcija da se ozbiljno razmotri, ne kažem da se prihvati, mogućnost uvođenja trećeg vrhunskog mobilnog operatera, kako bi spustio cenu mobilnih usluga u Srbiji, kao što se to desilo u nekim drugim zemaljama, jer je korist države veća nego da dobije novac od prodaje državnog", kaže on.

Generalni direktor "Telekoma Srbije" kaže da prodaja "Mobtela" neće ugroziti njihovo poslovanje, s obzirom da sada imaju više od dva ipo miliona korisnika i da je svaka konkurencija način da se poboljša kvalitet i smanji cena.

"Što se tiče treće licence, to je pitanje koje nije u mojoj nadležnosti, mora se voditi računa da li će ta treća licenca da umanji vrednost kasnije privatizacije 'Telekoma', ili buduće privatizacije 'Mobtela'. O tome treba državni organi da kažu svoj konačan stav, oni će verovatno jako povesti računa i o stavu savetnika za privatizaciju sektora telekomunikacija", kazao je Petrović. On kaže i da to preduzeće neće tražiti produženje monopola na fiksnu telefoniju, koji ističe 9. juna ove godine.

Vlada Srbije je, podsetimo, raspisala tender za savetnika, koji bi trebalo da napravi analizu da li je najbolje prodati državni udeo u "Telekomu", "Mobtelu", ili izdati licencu za trećeg operatera. Cela procedura potrajaće nekoliko meseci.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.