Prvi pad BDP-a u evrozoni od 1995.

Izvor: B92, 04.Sep.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvi pad BDP-a u evrozoni od 1995.

Brisel -- Privreda 27 zemalja Evropske Unije je u drugom tromesečju ove godine doživela pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) za 0,1 odsto.

Pad u 15-članoj zoni evra je iznosio 0,2 procenta, što je prvi pad od 1995. godine, kada su se počeli statistički meriti podaci za evrozonu, objavio je Evrostat koji podseća da je privreda EU u prvom tromesečju 2008. porasla za 0,6 procenata, dok je BDP evrozone takođe ostvario rast od 0,7 odsto u odnosu na prethodno tromesečje. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Kada se posmatra na godišnjem nivou privreda EU je usporila tempo rasta u drugom tromesečju na 1,6 procenata sa 2,3 odsto u prvom kvartalu, dok su zemlje evrozone usporile ekonomski rast na 1,4 procenta sa prethodnih 2,1 odsto.

Padu je najviše doprinela Nemačka, kao najveća evropska privreda, pošto je BDP te zemlje pao za 0,5 procenata u odnosu na prvo tromesečje ove godine, dok su Francuska i Italija zabeležile minus od 0,3 procenta. Pad su ostvarile i baltičke zemlje Estonija i Litvanija, pri čemu je u Estoniji, kao jedinoj zemlji u okviru EU, BDP pao i na godišnjem nivou.

Sa padom u zapadnoj Evropi u kontrastu je stalni ekonomski rast u većini zemalja srednje i istočne Evrope, pri čemu je, na godišnjem nivou, najviše rasla rumunska ekonomija dostižući tempo od čak 9,3 procenata.

Sledi Slovačka sa rastom od 7,6 odsto i Poljska sa privrednim rastom od 6,1 procenat. I Češka Republika je iskazala relativno snažan rast od 4,5 odsto, uprkos smanjenju sa prethodnih 5,3 procenta, u prethodnom tromesečju.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Prvi pad BDP-a u evrozoni od 1995.

Izvor: EMportal, 04.Sep.2008

Privreda 27 zemalja Evropske Unije je u drugom tromesečju ove godine doživela pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) za 0,1 odsto.

Nastavak na EMportal...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.