Prvi let novog Boinga

Izvor: S media, 09.Feb.2010, 13:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvi let novog Boinga

Dzinovski Boenigov teretni mlaznjak 747-8 - najveći avion koji je američka kompanija ikad napravila - uspešno je danas obavio prvi let, godinu dana posle planiranog roka.

Probni let je obavljen dan pre 41. godišnjice prvog leta originalnog "dzambodzeta" 747. Novi transprter je dug 76 metara i 5,5 metara je duži od "dzambodzeta" 747-400.

Boeing je takodje napravio putničku verziju aviona. Za sad ima 76 porudzbina za novi transporter i 32 za putnički model 747-8. >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << Kompanija kaže da će novi mlaznjaci biti mnogo tiši, štedljiviji u potrošnji goriva i da će izbacivati menje štetnih gasova od sadašnjih modela 747-400.

Transporter ima katalošku cenu od nešto iznad 301 milion dolara, mada avioprevoznici obično uspevaju da ugovore popust.

Erbas, evropski rival Boeinga, je planirao teretnu verziju Erbasa A380, najvećeg putničkog aviona na svetu, ali je program obustavljen 2007. godine kada su kompanije FedEx i UPS otkazale porudzbine.

Boeingovi novi avioni su mnogo manji od A380, što američki proizvodjač ističe kao prednost, jer će njihova ekspoatacija koštati manje.

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Prvi let novog Boeinga

Izvor: Beta, 09.Feb.2010

EVERET, 9. januara 2010 (Beta-AP) - Dzinovski Boenigov teretni mlaznjak 747-8 - najveći avion koji je američka kompanija ikad napravila - uspešno je danas obavio prvi let, godinu dana posle planiranog roka...Probni let je obavljen dan pre 41. godišnjice prvog leta originalnog "dzambodzeta" 747....

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.