Prvi čovjek Gorenja: Iduće godine preokret u poslovanju

Izvor: SEEbiz.eu, 02.Dec.2019, 16:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvi čovjek Gorenja: Iduće godine preokret u poslovanju

VELENJE - Gorenje, u vlasništvu kineskog Hisensea, će i ove godine završiti u crvenom. Zaokret koji planiraju za 2020. godinu zahtijevat će promjenu načina razmišljanja koja vodi do učinkovitijih poslovnih procesa. O tome ovisi i sudbina nove tvornice TV-a u Velenju, rekao je u intervjuu za STA izvršni direktor Gorenja Lin Lan.

Gorenje je na razini Grupe lani ostvarilo neto gubitak od 37,7 milijuna eura. Jedan od dva glavna direktora Gorenje i predsjednik upravnog odbora >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << Hisense International također ove godine objavljuje crvene brojeve za Gorenje. On ih također pripisuje konzervativnijim računovodstvenim standardima; u prošlosti, kada je Gorenje još bilo dioničko društvo, bili su agresivniji i dozvolili su da snose neke troškove, poput razvoja, u sljedećim godinama.

Lin nije otkrio razmjere ovogodišnjeg gubitka, ali objasnio je da je Gorenje početkom godine imalo najgore rezultate, a sada se poslovanje poboljšava zbog mjera za poboljšanje učinkovitosti.

"Prvo tromjesečje bilo je jako loše. Stvari su se počele mijenjati u ožujku, u svibnju je došlo do preokreta, a onda su srpanj i kolovoz bili gori zbog kolektivnog godišnjeg odmora, a rujan i listopad ponovno su bili profitabilni", rekao je Lin.

Istodobno, ustvrdio je da tvrtka, iza koje stoji vlasnik kapitala, ni na koji način ne stvara probleme.Prema Linu, istočna Europa ima dobru tržišnu poziciju u istočnoj Europi, dok se u zapadnoj Europi, posebno u Njemačkoj, marka Gorenje smatra jeftinijom.

"Želimo to promijeniti sljedeće godine. Moramo podići kvalitetu. Ključni cilj je podići razinu cijena koje Gorenje postiže na tržištu za barem 10 posto. Cilj nam je prije svega jačanje ugleda robne marke", objasnio je.

Iako se ove godine predviđa da će rast prihoda iznositi oko 5,5%, iduće će godine biti najmanje 10%. Tržište zapadne Europe bit će presudno, a prodajna mreža Gorenja počet će plasirati Hisenseove proizvode (televizore, pametne telefone, klima uređaje, hladnjake) na europskim tržištima i u regiji ZND, dok će Gorenje i Asko započeti marketing u Hisenseovoj prodajnoj mreži nakon Europi, kao i prekomorskim tržištima.

Kinesko tržište će također doprinijeti rastu prihoda, a marke Gorenje i Asko dobro se snalaze. U Kini su zajedno sa svojim prodajnim partnerima otvorili više od 200 prodajnih mjesta za premium uređaje Asko i Atag.

Očekuje se da će Gorenje sljedeće godine isplivati ​​iz crvenih brojeva.

"Iduća godina trebala bi biti znatno bolja, računamo na oko 15 milijuna eura dobiti", kaže Lin koji zapravo ne razmišlja o alternativi.

"Ako Gorenje postane djelotvorno, stvarni rezultati bit će ovdje", uvjeren je, shvaćajući da se veća učinkovitost ne može postići preko noći: "Teško je brzo postići stvarne promjene. Idemo korak po korak."

"Ako stvari postavimo na svoje mjesto, Gorenje će biti vrlo profitabilno", rekao je Lin koja je naglasila da su identificirali probleme koji ometaju rad. Istaknuo je, primjerice, pomoćne službe i ilustrirao situaciju u Gorenju:

"Svakih 100 radnika u proizvodnji podržava skoro 40 ljudi iz prodaje, marketinga, pravnih i financijskih usluga ... Prosjek u našoj branši je 20."

Profitabilnost Gorenja potrebna je i za sva buduća ulaganja, ističe Lin, pojasnivši da će u razvoj novih proizvoda, alata i proizvodnih linija sljedeće godine biti uloženo oko 45 milijuna eura.

"Da vlasnik nije imao ozbiljnu dugoročnu namjeru s tvrtkom, ne bismo si mogli priuštiti takva ulaganja. Ako to ne učinimo, naši proizvodi više neće biti konkurentni za pet ili deset godina", uvjeren je.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.