Prva žena na čelu Feda?

Izvor: B92, 18.Sep.2013, 12:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prva žena na čelu Feda?

Vašington -- Na čelo američkih Federalnih rezervi mogla bi da dođe Dženet Jelen, koja uživa visok ugled u berzanskom svetu, al i u vašingtonskim političkim krugovima.

Nakon što je od trke za to mesto odustao Lorens Samers, nekadašnji predsednik Univerziteta Harvard, glavni kandidat Bele kuće i predsednika SAD Baraka Obame biće Jelen, ocenjuje američka štampa.

Vašington post navodi da će Jelen (67), u slučaju da bude izabrana, biti osoba sa iskustvom, jer je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vodila ogranak Federalnih rezervi u San Francisku od 2004. do 2010. godine, prošavši periode i dobre ekonomske situacije u zemlji, ali i vreme kada je nastupila finansijska kriza.

Procenjuje se, da bi upravo Jelen, zbog svojih dobrih prognoza iz prošlosti, sada mogla na pravi način da povede ovu instituciju.

"Posao Feda je da predvidi put kojim će ekonomija ići i da na osnovu toga predloži pravu politiku, kojom će se održavati niska stopa inflacije, uz visoku zaposlenost. U poslednjih sedam godina, Fed je omanuo u svim tim procenama", zaključuje vašingtonski list.

Prema oceni Posta, 2006. i 2007. je pogrešno procenjen dolazak krize, a 2010. rast koji se očekivao da će uslediti.

"Jelen je u svemu tome bila izuzetak, jer je prema transkriptima još u decembru 2007. godine, kada je Fed govorio da neće doći do recesije, ona upozorava suprotno. Ben Bernake (sadašnji predsednik Federalnih rezervi) nije shvatio značaj otvaranja novih radnih mesta par godina kasnije, misleći optimistično da je najgore prošlo", navodi se u tekstu.

Upravo taj aspekt delokruga poslova koje obavlja Fed, zaposlenost, doživljava se kao adut za potencijalnu kandidatkinju Bele kuće, koju niko ne vidi kao tehnokratu koji će voditi ovu kuću na stari način samo se boreći protiv inflacije, već kao borca za takvu ekonomsku politiku kojoj će otvaranje novih radnih mesta biti u prvom planu.

Nju pored Bele kuće, podržavaju i sindikati, Vol Strit i demokrate u Kongresu.

Takođe, kada se govori o Jelen, koja je obavljala i funkciju glavnog ekonomskog savetnika u administraciji Bila Klintona, adut bi mogao da bude i njen pol, pošto bi njenim izborom po prvi put jedna žena došla na čelo Feda.

Danas u SAD, pored žena koje su obavljale funkcije državne sekretarke, tri žene u Vrhovnom sudu, 20 ženskih senatora i 98 u Kongresu, i dalje u svim institucijama koje se tiču nadzora nad američkim finansijama nema žena.

Državni sekretar za finansije nikada nije bila žena, kao ni predsednik uprave Federalnih rezervi, prvi čovek njujorške banke Federalnih rezervi ili šef Kancelarije za kontrolu valute.

Ako ona bude Obamin izbori, i to potvrdi Kongres, Jelen će naslediti Bernakea na funkciji predsednika odbora Federalnih rezervi početkom naredne godine.

Jelen je rođena 1946. godine u Njujorku, gde je 1967. godine završila Braun koledž. Doktorirala je na Univerzitetu Jejl četiri godine kasnije, dok je prvo radno iskustvo imala kao asistent profesora na Harvardu od 1971. do 1976. godine.

Nakon profesorske karijere, krajem devedesetih je dve godine bila predsednica Saveta za ekonomiju u Klintonovoj administraciji.

Prošle godine je prema anketi magazina Blumberg markets izabrana na listu 50 najuticajnijih ljudi u SAD. Udata je za Džordža Akerlofa, dobitnika Nobelove nagrade u oblasti ekonomije i profesora Univerziteta Kalifornija.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.