Prva nedelja Miholjskih susreta sela FOTO

Izvor: B92, 18.Jul.2023, 18:09

Prva nedelja "Miholjskih susreta sela" FOTO

Manifestacija Ministarstva za brigu o selu "Miholjski susreti sela" održana je za vikend u opštini Odžaci u selu Deronje uz veliki broj učesnika i posetilaca.

Jedna od aktivnosti na ovoj manifestaciji bilo je takmičenje za najbolju krofnu. Pobedničke krofne, meke i mirisne, napravile su članice Udruženja Tovariševo. Jedna od njih Žaklina Aćimov kaže da se oblak šećera u prahu i mirisa friškog prženog testa širio i iznad još desetak štandova gde su se spremale >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i jele krofne, ali da su tovariške poslastice imale najviše sreće, navodi se u saopštenju ministarstva.

"Jednostavno je. Koliko mleka - toliko vode, na svaki litar po dva jaja, zatim kvasac i brašno. Tajna je u mešenju, jer mora dugo da se mesi, a kad se ruka odmori od trnjenja a testo naraste, ponovo se mesi i odmara. Na kraju se razvuče, odvaja kalupima i prži u vrelom ulju. Spolja su meke, unutra šuplje. Pune se po ukusu, a najbolje domaćim pekmezom od kajsija“, otkriva nam recept Žaklina i dodaje „ali, obavezno posle našeg tradicionalnog ovčijeg paprikaša, od kog bride nepca.“

Osim takmičenja za najbolje jelo od ovčijeg mesa i poslasticu od testa, gosti ove seoske priredbe uživali su i u defileu fijakera, nastupu folklornih grupa, tamburaškoj i romskoj muzici. Spektakl u bačkom selu Deronje okupio je rekordnih 10.000 posetilaca!

U to isto vreme na drugom kraju Srbije, Miholjski susreti sela održani su pored Vlasinskog jezera u selu Božica u Surdulici. Tamo se odigrao šaljivi turnir u fudbalu između mršavih i debelih, a učestvovalo je 6 sela Surduličkog kraja. Pobedila je ekipa mršavih iz sela Belo Polje.

I ovde su se krčkali gurmanluci. Svinjski gulaš koji je spremalo 18 takmičarskih ekipa, degustirali su svi timovi. Sudije su, međutim, odlučivale između 17 kazana, jer je 18. „ispario“ čitav usled naleta posetilaca, pa nije ostalo ništa ni za žiri.

Deca i odrasli takmičili su se u spretnosti vožnje bicikla, zgibovima i sklekovima. Najmlađi učesnik, desetogodišnji Bogdan Mitić, zbog svoje brzine i spretnosti izazvao je burne aplauze.

Dodeljena je i nagrada za najveseliju takmičarsku ekipu, a nastupalo je i Kulturno- umetničko društvo iz Surdulice.

Miholjski susreti održani su još i u opštinama Doljevac i Boljevac, a sledeće nedelje, tačnije 21. jula njihov domaćin biće Topola, a zatim sledi Petrovac na Mlavi 28. jula.

U pripremi julskih manifestacija učestvovalo je više do 100 sela, a tim povodom prethodnih dana posetile su ih hiljade posetilaca.

Ovi susreti u selima širom Srbije nastavljaju se i tokom avgusta, septembra, oktobra i novembra, a kalendar manifestacija sa mestom održavanja i aktivnostima, za sve koji žele da ih posete, objavljen je na sajtu Ministarstva za brigu o selu.

Procena je da će ovogodišnji Miholjski susreti sela, do 1. decembra, do kada se održavaju, okupiti više od 200.000 ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.