Prugama potrebne milijarde

Izvor: S media, 26.Maj.2011, 12:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prugama potrebne milijarde

Za rekonstrukciju i modernizaciju 770 kilometara železničkog Koridora 10 kroz Srbiju potrebno je oko 4,6 milijardi evra.

To podrazumeva izgradnju savremene dvokolosečne pruge za mešoviti, odnosno putnički i teretni saobraćaj, za brzine od 160 kilometara na sat.

Posao bi mogao da se realizuje u dve faze, tako što bi prvo bile modernizovane pruge severno od Niša, a potom bi se izradila dvokolosečna, elektrificirana pruga od Niša ka Dimitrovgradu >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << i Preševu.

"Železnice" prodajom imovine vraćaju dugove

Ovo je u sredu istakao Milovan Marković, generalni direktor ”Železnica Srbije” otvarajući u Beogradu jednodnevni sastanak međunarodne radne grupe eksperata za razvoj kompletnog Koridora 10 od Salcburga do Istanbula.

Trenutno su u Srbiji aktivna dva gradilišta na Koridoru 10. Reč je o mostu preko Velike Morave, na deonici niške magistrale Jovac - Ćuprija, čija je vrednost devet miliona evra i koji treba da bude završen za 18 meseci i ”Žeželjevom mostu” u Novom Sadu, čija je vrednost 45,3 miliona evra i koji treba da bude završen za 32 meseca.

Puze brzi vozovi

- Do kraja godine očekujemo raspisivanje tendera za izgradnju deset kilometara nove pruge kod Paraćina i osamnaest kilometara drugog koloseka pruge Stalać - Đunis - istakao je Marković.

AKCIONARI

Vlada Srbije u četvrtak bi trebalo da usvoji akt o promeni pravnog statusa ”Železnica Srbije” iz javnog preduzeća u zatvoreno akcionarsko društvo. Potom će Skupština novog društva formirati četiri zavisna preduzeća.

(Novosti foto:Novosti)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.