Prototip prve papirnate boce: Koka-Kola razvija potpuno razgradivu ambalažu

Izvor: B92, 26.Okt.2020, 17:42

Prototip prve papirnate boce: Koka-Kola razvija potpuno razgradivu ambalažu

Koka-Kola razvija proizvodnju boce u potpunosti izrađene od papira, koja će moći da se recikliraju, izvestila je ta kompanija.

Izrađen je prototip prve generacije boce čiji je spoljašnji sloj ambalaže načinjen od papira, ali s čepom i unutrašnjim slojem koji sadrže plastiku.

Iako je pri izradi korišćena 100 odsto reciklirana plastika koja se nakon upotrebe može reciklirati, konačni cilj i sledeći korak je pronaći bocu koja ne sadrži plastiku i u potpunosti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je izrađena od papira, prenosi portal Večernji list.

Napominju da je prototip papirnate boce korak u ostvarenju ciljeva plana "Svet bez otpada". Kroz taj plan kompanija Koka-Kola obavezala se do 2030. godine da za svaku bocu ili limenku koju proda, pomogne prikupljanje i recikliranje iste količine prazne ambalaže s tržišta, te da koristi ambalažu koja sadrži 50 odsto recikliranog materijala.

Takođe, kompanija ulaže napore da se do 2025. godine 100 odsto primarne ambalaže koju globalno plasira može reciklirati.

Portal podseća da je u susednoj Hrvatskoj kompanija poslednje dve godine provodila projekat "Od izvora do mora" kroz koji je prikupljala otpad uz obale hrvatskih reka, jezera i Jadranskog mora. Sličnu akciju, nazvanu "Šibenik Zero Waste City", Koka-Kola je sprovela i u tom gradu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.