Protesti protiv širenja putne mreže u Nemačkoj

Izvor: B92, 03.Feb.2023, 19:04

Protesti protiv širenja putne mreže u Nemačkoj

Ekološki aktivisti su u više nemačkih gradova održali protest protiv planiranog širenja mreže auto-puteva i najavili još demonstracija u dolazećim nedeljama.

Posebna meta nezadovoljstva demonstranata je ministar saobraćaja Folker Vising.

"Nema ministra u Nemačkoj koji toliko torpedira samoproklamovane klimatske ciljeve," rekla je Luiza Nojbauer iz pokreta Petak za budućnost.

Plan proširenja drumske mreže prelazi "crvenu liniju", rekla je Nojbauerova >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za berlinski dnevnik Tagesšpigel.

"Nemačka je već prekrivena auto-putevima i sada nam treba zaokret, inače klimatske ciljeve možemo da okačimo mačku o rep", dodala je.

Petkom za budućnost je proteste zakazao u Berlinu, Hamburgu, Visbadenu i Štutgartu, a 10. februara planira veliki skup u glavnom gradu Nemačke.

Ta i druge organizacije, poput Poslednje generacije, redovno demonstriraju, optužujući vladu da izbegava teške mere u interesu klimatske tranzicije, odnosno promena koje treba da eliminišu emisiju gasova staklene bašte i uspore globalno zagrevanje.

Među merama koje klimatski aktivisti traže je da vlasti ograniče brzinu na auto-putevima u Nemačkoj, kao i da razvijaju mrežu javnog prevoza i tako smanje gužvu na putevima, odnosno emisiju ugljen-dioksida.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.