Izvor: B92, 12.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest uzgajivača svinja i danas

Šabac, Čoka -- Nastavljen je protest mačvanskih uzgajivača svinja zbog niskih otkupnih cena, a protestovali su i poljoprivrednici iz Čoke.

Mačvanski uzgajivači svinja protestovali u Bogatiću, zahtevajući više otkupne cene i zabranu uvoza svinjskog mesa. Oko 2.000 poljoprivrednika protestovalo je sat vremena, a zatim se prošetalo ulicama te opštine. Prema rečima predsednika Skupštine opštine Bogatić Zorana Vilića, protesti će biti nastavljen i dok budu trajali >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pregovori sa republičkom vladom, čiji je početak zakazan za sutra.

Odgajivači svinja počeli su proteste 30. januara blokadom saobraćaja kroz centar Bogatića, a zatim su blokade proširene na sve saobraćajne pravce u Mačvi i Pocerini.

Intervencijom Žandarmerije zapreke od poljoprivredne mehanizacije uklonjene su u petak 9. februara, u 3 časa ujutru, prvo sa šabačkog mosta preko reke Save, a zatim i sa putnih pravaca ka Loznici, Sremskoj Mitrovici i graničnom prelazu "Pavlovića most" ka Republici Srpskoj.

Protest poljoprivrednika i u Čoki

I poljoprivrednici iz Čoke i okoline protestovali su danas pored regionalnog puta Čoka-Senta zbog veoma niskih cena otkupa živine i loših uslova u poljoprivredi.

Jedan od organizatora protesta, Živojin Radin, rekao je novinarima da njihova namera nije bila da ometaju saobraćaj, već da izraze negodovanje i solidarnost sa mačvanskim i ostalim poljoprivrednicima.

On je istakao da su poljoprivrednici iz Čoke i okoline u još težoj situaciji nego u ostalim opštinama, jer lokalna industrija za preradu poljoprivrednih dobara, prvenstveno Industrija mesa "Čoka", uprkos obećanjima, nije počela proizvodnju.

Dodao je da poljoprivrednici u opštini ne mogu da prodaju stoku, a preprodavci su veoma snizili cenu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.