Protest radnika sa invaliditetom

Izvor: B92, 24.Maj.2010, 13:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest radnika sa invaliditetom

Beograd -- Ispred sedišta Ministarstva ekonomije danas protestovali radnici DES-a, preduzeća koje zapošljava osobe sa invaliditetom.

U Bulevaru kralja Aleksandra okupilo se stotinak radnika DES-a koji su zahtevali isplatu zaostalih 19 zarada, povezivanje radnog staža i zdravstveno osiguranje.

Zaposleni su takođe zahtevali da im se omogući da rade, pošto veliki broj radnih organizacija unutar DES-a nema ugovorene poslove.

Protest je obezbeđivala policija, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << a zaposleni u DES-u su uspeli da se probiju kroz kordon policije i da blokiraju desnu traku Bulevara.

Posle pregovora predstavnika sindikata i pripadnika Žandarmerije, saobraćaj je odblokiran, ali su radnici nastavili protest ispred Ministarstva ekonomije.

Sa članovima sindikata DES-a razgovarali su predstavnici Ministarstva ekonomije, a dogovoreno je da se u narednih par dana prikupe sve informacije kako bi se došlo do rešenja.

DES zapošljava oko 300 radnika, od toga se polovina suočava sa nekom vrstom invaliditeta. Uprkos stalnim protestima, radnici DES-a kažu da se ništa nije promenilo:

"Samo smo dobili dva člana skupštine, treći član se uopšte ne pojavljuje. Obećavaju, ali ništa se ne dešava. Ništa, samo ono refundacija ono redovno što dobijamo."

"Videćemo šta će sindikat sad da uradi, pa ćemo opet da izađemo na ulicu, nemamo drugog izbora, ljudi su prezaduženi, nisu više dužni, nego su prezaduženi."

U Ministarstvu ekonomije kažu da su primili predstavnike radnika, kao i da veruju da će se uskoro naći rešenje.

"Dogovoreno je da u naredna dva dana se prikupe sve potrebne informacije u cilju iznalaženja rešenja. Ja bih želela da naglasim da Ministarstvo ekonomije i reg. razvoja redovno izvršava sve obaveze koje su iz njegove nadležnosti a tiču se isplate zarada osobama sa invaliditetom", rekla je Ljiljana Džuver, pomoćnica ministra ekonomije.

U Srbiji živi oko 800 000 osoba sa invaliditetom, a samo oko 13 odsto njih je zaposleno.

Poslodavcima u Srbiji danas, inače, ističe zakonski rok od godinu dana u kojem su bili obavezni da zaposle određeni broj osoba sa invaliditetom ili da utvrde da imaju odgovarajući broj zaposlenih sa invaliditetom.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.