Izvor: B92, 20.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest radnika Zastave

Kragujevac -- Radnici "Zastave zapošljavanje i obrazovanje" protestovali u Kragujevcu, nezadovoljni odlukom Vlade o ukidanju tog društva 31. avgusta.

Oko 2000 radnika Zastava zapošljavanje i obrazovanje protestovalo je na terenu kod sportske hale "Jezero" u Kragujevcu, a potom su na pola sata blokirali put Kragujevac Lapovo na samom ulazu u grad.

Radnici društva Zastava zapošljavanje i obrazovanje protestovali su u Kragujevcu zbog odluke republičke vlade da se >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ukine to preduzeće. Inače, preduzeće Zastava zapošljavanje i obrazovanje formirano je 2001. godine od radnika kragujevačke fabrike koji su proglašeni za tehnoloski višak. Sada je u tom preduzeću 4.412 radnika.

Vlada Srbije je 14. avgusta 2007. odlučila da tim radnicima ponudi otpremnine od 250 evra po godini staža.

"Tražimo posao i to je jedini zahtev koji želimo da uputimo Vladi Srbije", tražilo je danas 2.000 radnika koji su pre šest godina u fabrici Zastava proglašeni za tehnološki višak. Radni odnos ne može prestati jednostarnom odlukom Vlade ili poslodavca, smatraju u sindikatu.

"Kad su nam ponudili stečaj ili program vlade tada smo se svi izjasnili do poslednjeg hoćemo program vlade, hocemo proizvodnju, hocemo fabriku automobila, oruzja, kamiona, hocemo da radimo. Posle četiri godine, i još dodatne dve, posle šest godina nemamo od obećanja ništa", kazao je na prostestu Čedomir Pajević, predsednik Samostalnog sindikata Zastave zapošljavanja i obrazovanja.

Od nadležnog ministra Mlađana Dinkića, više od 4.000 radnika očekuje da novac namenjen za otpremnine, 2,8 milijardi dinara, uloži u otvaranje novih radnih mesta. Ukoliko se tim novcem obezbedi posao za radnike Zastave, niko neće tražiti ni dinara od države.

"Nemojte da nam se ponovi 2001. godina, tada sam se borio da do ovoga ne dođe, odnosno da se ne stvori ZZO. Nazalost pogledajte sada, posle šest godina borim se da ovo opstane još godinu dana, da nađemo posao za sve te ljude kojima ne odgovara ovo što nudi gospodin Dinkić", kaže Zoran Mihajlović, potpredsednik Sindikata metalaca Srbije.

Za dva dana radnici će organizovati i protest ispred skupštine grada u Kragujevcu, a očekuje se da neki počnu i da štrajkuju glađu.

Sledeće nedelje, više hiljada radnika, trebalo bi da krene u Beograd, gde će u šatorima i vrećama štrajkovati ispred Vlade Srbije.

Dinkić: Odluka neopoziva

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić ponovio je da je neopoziva odluka da 27. avgust bude rok da se radnici firme "Zastava zapošljavanje i obrazovanje" prijave za isplatu stimulativnih otpremnina.

Dinkić je za B92 rekao da poreski obveznici Srbije ne mogu više da plaćaju finansiranje firme za koju je u poslednjih šest godina izdvojeno 100 miliona evra. Ministar je poručio radnicima da bi trebalo da uzmu ponuđene otpremnine.

"Reč je o po 250 evra po godini staža. Oni koji su stariji dobili bi 10.000 evra i neki od njih bi sa time dočekali penziju, a mlađi bi mogli da pokrenu neki biznis", rekao je Dinkić.

Prema njegovim rečima, "i ako bude pronađen strateški partner za Zastavu, nemoguće je da ostane zaposleno 9.000 ljudi".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.