Izvor: B92, 22.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest radnika "Zastave"

Kragujevac -- Više od 5.000 kragujevačkih radnika protestovalo ispred Skupštine grada Kragujevca protiv odluke Vlade Srbije da ukine ZZO.

Oni su istakli da protest ne predstavlja samo borbu za oko četiri i po hiljade radnika "Zastava zapošljavanja i obrazovanja", preduzeća kome preti gašenje, već i borbu za opstanak metalskog kompleksa u Kragujevcu.

Sindikalni lideri istakli su da u ugovoru o osnivanju ZZO-a potpisan 2001. godine, precizira da se radni odnos zaposlenih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na evidenciji tog društva ne može raskinuti jednostranom odlukom vlade ili poslovodstva. Naglašeno je da tvorac tog ugovora, Božidar Đelić krši ključne odredbe, davanjem saglasnosti za gašenjem preduzeća. Predsednik Sindikata ZZO-a Čedomir Pajević pozvao je premijera Vojislava Koštunicu da pronađe rešenje za radnike:

"Neka gospodin Dinkić i gospodin Koštunica zapitaju sebe šta će sa radničkom klasom u Kragujevcu", kazao je on.

Sindikalni lider ističu da radnici traže samo prava na rad i mogućnost da od tog rada žive.

Gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović obavestio je okupljene da je interevenisao kod ministra ekonomije Mlađana Dinkića kako bi se pronašlo rešenje problema, ali kaže da ministar nije odstupio od odluke da treba ugasiti ZZO.

Stevanović je kazao da će grad pružiti podršku radnicima u okviru svojih mogućosti.

Za Beograd će sutra iz Kragujevca krenuti autobus sa sindikalnim liderima i predstavnicima radnika koji će pokušati da svoje zahteve uruče premijeru Koštunici. Radnici zahtevaju 300 umesto ponuđenih 250 evra otpremnine, kupovinu staža zaposlenima sa pet godina do penzije i nastavak rada ZZO-a još jednu godinu.

Dinkić: ZZO nema perspektivu, mora biti ukinuto

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić izjavio je danas da društvo "Zastava zapošljavanje i obrazovanje" nema perspektivu i istakao da neće promeniti mišljenje o njegovom ukidanju.

"Apsolutno neće postojati nijedna stvar koja bi mogla da promeni moje mišljenje", rekao je Dinkić, a navodi se u saopštenju koje je dostavljeno iz Ministarstva ekonomije.

"Ovi ljudi šest godina ne rade, ne mogu da traže nikakvu naknadu. Oni moraju da se zaposle na nekom mestu koje ima perspektivu. ZZO nema perspektivu", naglasio je on.

Dinkić je naveo da svako ima pravo da protestvuje, ali da nijedan protest neće promeniti njegovu odluku, jer je "protest sa ekonomskog aspekta neopravdan".

Ministar ekonomije je istakao da država ne može da plaća za one koji ne rade, jer bi to mogli da traže svi drugi koji ne rade.

Dinkić je najavio da će ovih dana biti isplaćena poslednja tranša naknade radnicima ZZO-a, a od srede, 29. avgusta, će početi isplata stimulativnih otpremnina.

Takođe, oni koji se do ponedeljka, 27. avgusta, ne izjasne za stimulativne otpremnine, gube pravo na njih i nakon toga će dobiti samo otpremnine po Zakonu o radu koje su znatno niže, rekao je ministar ekonomije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.