Izvor: B92, 09.Jul.2009, 17:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest radnika "Ravanice"

Beograd -- Oko 400 radnika fabrike "Ravanica" iz Ćuprije protestovalo je ispred zgrade Agencije za privatizaciju, zato što su, kako kažu, sprečeni da normalno posluju.

To preduzeće je još u društvenom vlasništvu, a zaposleni veruju da je ograničenje koje je uvedeno direktoru Milutinu Vasiću da može da raspolaže samo sumama do 5.000 dinara učinjeno sa namerom "da se obezvredi preduzeće i proda određenom vlasniku".

Vasić je rekao da je do maja uredno i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bez problema obavljao tu funkciju, dok mu Agencija za privredne registre, iako je upisan kao zakonski zastupnik broj jedan, nije ograničila raspolaganje sumama iznad 5.000 dinara.

Prema njegovim rečima, kako preduzeće ne može da obavi nijednu veliku transakciju onemogućeno mu je da normalno posluje, pa je u firmi zaustavljena proizvodnja.

Vasić je naveo da plaćanje poreza na dodatu vrednost (PDV) koje je dospelo 10. juna nije mogao da realizuje, pa je obavestio Poresku upravu, na šta je stigao odgovor da ako firma ne plati PDV mora da plati novčanu kaznu.

Agencija za privatizaciju je obaveštena o ovom problemu, a ona je, kako tvrdi Vasić, zatim kontaktirala banku pa je tako dozvoljeno Vasiću da ispiše naloge za isplatu PDV-a u vrednosti od milion dinara.

Prema njegovim rečima, ovaj potez ostaje da predstavnici Agencija za privatizaciju objasne, jer oni ne bi trebalo da imaju takva ovlašćenja.

"Odluka o ograničenju ovlašćenja u suprotnosti je sa Zakonom o preduzećima i statutom firme", naveo je on.

On je rekao da očekuje od Agencije objašnjenje za ovaj postupak i naveo da preduzeće ima novca na računu, kao i da su se sve do sada radnicima na vreme isplaćivane zarade.

Radnici tvrde da je neobično i to što su svi zaposleni u preduzeću od Agencije na svoje kućne adrese dobili pismo u kome sa navodi 'da se buni šačica ljudi' i obaveštavaju ih da su namere Agencije dobre.

Protest radnika prvi put je održan 9. juna, kada im je od Agencije i Vlade, "kao ovlašćeni predstavnik", postavljen radnik Kazneno-popravnog doma u Ćupriji Dragiša Ilić da "upravlja preduzećem", a Ilić je nakon tog protesta podneo ostavku na tu funkciju.

Radnici tvrde da "Ravanica", poznati proizvođač "bonžite" i "romanse", može normalno da funkicioniše a da je umesto toga "kapital fabrike duplo niže procenjen od tržišne i knjigovodstvene vrednosti".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Protest radnika "Ravanice" u Beogradu

Izvor: RTS, 09.Jul.2009

Radnici ćuprijske "Ravanice" protestovali su u Beogradu tražeći da Agencija za privatizaciju "prekine nezakonitu blokadu njihovog preduzeća" i "nadoknadi materijalnu štetu koju je pretrpela kompanija". ..Zaposleni u fabrici konditorskih proizvoda "Ravanica" iz Ćuprije protestovali su ispred Agencije...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.