Izvor: B92, 27.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest radnika Rafinerije Beograd

Beograd -- Oko 250 radnika Rafinerije nafte Beograd blokiralo na pola sata pančevački put zbog neproglašenja pobednika na tenderu.

Oni su nezadovoljni jer ni nedelju dana nakon okončanja tendera za kupovinu Rafinerije nije proglašen pobednik. Najbolju ponudu dostavila je grčka kompanija Neokimiki, ali postoje sumnje da je lokalni ogranak te firme umešan u pranje novca.

Kompanija Neokimiki je ponudila za 70 odsto kapitala Rafinerije nafte Beograd 16 miliona evra, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << uz 15 miliona evra za investicije. Radnici kažu da je ponuda Grka najbolja i za položaj zaposlenih.

Zoran Kovačević, iz sindikata Rafinerije, kaže da im niko od nadležnih nije odgovorio zbog čega se odugovlači sa proglašenjem pobednika.

"Nismo imali drugačije načine nego da blokiramo most. Smatramo da je izbor bio dobar, da nas je kupila najbolja firma, i računamo da imamo najbolju poziciju u pregovorima sa firmom oko socijalnog programa."

Koordinator Ministarstva finansija Milan Parivodić kaže da je grčka kompanija Neokimiki ozbiljna i renomirana firma, čija vrednost na Atinskoj berzi prevazilazi milijardu evra. On, međutim, navodi da postoje sumnje da je njen lokalni ogranak umešan u pranje novca.

"Ako je neko nešto ovde uradio u pogledu pranja novca, on će ići u zatvor. Ali, to ne sme da dovede u pitanje jednu vrlo ozbiljnu transakciju sa jednim velikim investitorom kao što je grčka kompanija, tako da očekujem da će ta transakcija biti završena vrlo skoro", kaže Parivodić.

Radnici Rafinerije nafte Beograd upozoravaju da konačna odluka o pobedniku na tenderu mora da se donese do 3. januara, jer će tada proći zakonski rok za utvrđivanje rang-liste ponuđača, a tender će biti poništen.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.