Izvor: B92, 29.Okt.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest radnika Jumka

Vranje -- Štrajkači konfekcije Jumko iz Vranja odustali su danas od najavljene blokade magistralnog puta Niš-Skoplje.

To je agenciji Beta potvrdila predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata u toj kompaniji Snežana Veličković. Ona je kazala da se danas odlažu sve planirane aktivnosti koje su imale za cilj da se pritiskom izdejstvuju ostavke generalnog direktora Miodraga Tasića i svih članova Upravnog i Nadzornog odbora.

Najavljenu radikalizaciju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << štrajka poremetila je jaka kiša koja je u Vranju padala sve do 11.30 časova.

Tako je pred zgradom lokalnog parlamenta u 10 časova, umesto najavljenih tri do četiri hiljade "nezadovoljnih radnika Jumka' i Vranja", bilo svega stotinak najupornijih štrajkača koji su nosili zastave ASNS i nekoliko transparenata.

Predstavnike štrajkačkog odbora primili su potom predsednik Opštine Miroljub Stojčić i predsednik Skupštine Nenad Stošić, koje su radnici optužili za "sramno ponašanje" u postupku rešavanja njihovog statusa.

Stojčić i Stošić su obećali štrajkačima da će "učiniti sve" da se sudbina 370 radnika konfekcije Jumko reši na, za njih, "najpovoljniji način".

Tokom razgovora štrajkača i prestavnika lokalne vlasti, zgradu Opštine Vranje obezbeđivale su pojačane policijske snage.

Deo zaposlenih u Jumku odbija da potpiše ugovor o radu na neodređeno vreme sa konfekcijom Zamber iz Vranja, čiji je vlasnik Jani Savas, britanski biznismen kiparskog porekla.

Jani Savas je od države Srbije dobio šest miliona evra subvencije za izgradnju konfekcije Zamber, koja treba da zaposli 3.000 radnika i da počne da radI 1. marta naredne godine.

Radnike je u Zamber uputilo matično preduzeće Jumko, na osnovu Zakona o radu i Programa za smanjenje viška zaposlenih u Kompaniji Jumko.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.