Protest radnika IKL-a

Izvor: B92, 11.Maj.2010, 02:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest radnika IKL-a

Beograd -- Radnici IKL-a više od dva sata nisu dozvoljavali prolaz automobila kroz deo Nemanjine ulice, zahtevajući razgovor s predstavnicima Vlade.

Kako kažu, IKL je prodat Antonu Stanaju, koga oni dovode u tesnu vezu s osumnjičenim balkanskim narko bosom Darkom Šarićem. I s ovog protesta radnici su otišli nezadovoljni.

Nezadovoljni radnici IKL-a ponovo su se okupili u centru Beorgada, tri meseca nakon što im je iz vrha države čvrsto obećano da će njihovi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << problemi početi da se rešavaju.

Oni godinama ne primaju platu, nisu im uplaćeni doprinosi za penziono i zdravstveno osiguranje, a kako kažu, 730 radnika je otpušteno bez socijalnog osiguranja još 2005. godine.

Radnici navode da je preduzeće 2005 godine kupio Anton Stanaj, kome se trenutno sudi za organizovan šverc cigareta, kao i da je novac IKL-a prebacivan na račune drugih preduzeća, za koje se pretpostavlja da pripadaju Darku Šariću.

"Očekujemo da se oduzme paket akcija, pre svega Antonu Stanaju na šta sam upozoravala sve institucije ove države tri godine na nesavesno poslovanje u preduzeću, na iznošenje ogromnih svota novca preko zaduživanja, stavljanja pod hipoteku IKL-ove imovine i iznošenje gotovog novca, koji je bio na raspolaganu njegovimn radnicima i očekujemo da se pohapse odgovorni za te transakcije", kaže predsednica malih akcionara IKL-a Stana Rondović.

Stotinak sadašnjih i bivših radnika IKL-a ne odustaje od protesta.

"Sedam i po godina nema staza, nema plate, nema ništa, drže nas na spisku bez veze. Ništa nemamo."

"Da je država kao država mi bismo sad bili u fabrici i radili, a očekujem da nam daju zaostale plate i uplate radni staž."

"Mi se borimo da bi mi i ostali mogli da živimo od nečega. Ja sam otišla u penziju, niti sam stan dobila ni ništa , a radila sam od jutra do sutra."

Protest radnika IKL-a je počeo u parku na uglu ulica Nemanjine i Sarajevske, nedaleko od zgrade Vlade Srbije, ali dovoljno daleko da ne ometaju rad državnih službenika. Oni su oko 11 izašli na ulicu i više od dva sata blokirali saobraćaj.

Policija nije intervenisala, a radnici su se, nakon neuspešnog sastanka njihovih predstavnika sa sekretarkom Vlade Srbije Tamarom Stojčević, vratili u park.

"Tamara će pokušati da obezbedi sastanak s ministarkom Malović. Ako, pod uslovom da odgovori, a ako ne, mi smo opet ovde. Ništa drugo nemamo", smatra Rondovićeva.

Bivši direktor Đoko Vergaš, koga radnici optužuju da je učestvovao u mutnim radnjama oko IKL-a, rekao je ranije da je sve urađeno po zakonu, uključujući i prodaju placa u centru Beorgada po ceni od 14,5 miliona evra.

Podsetimo, IKL je privatizovan krajem devedesetih godina, a državni paket akcija je prodat na berzi 2005. za pola miliona evra.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.