Protest ispred fabrike Renoa protiv ukidanja radnih mesta

Izvor: B92, 30.Maj.2020, 14:39

Protest ispred fabrike Renoa protiv ukidanja radnih mesta

Pariz -- Nekoliko hiljada ljudi protestovalo je jutros ispred fabrike Renoa u Mobežu u Francuskoj, protiv odluke te kompanije da ukine 15.000 radnih mesta u svetu.

Od toga je 4.600 radniih mesta u Francuskoj.

Demonstranti su se na poziv sindikata zaposlenih u Renou okupili ispred fabrike i pešice prešli oko šest kilometara do zgrade opštine u Mobežu.

Fabrika, koja ima oko 2.100 zaposlenih, ne radi od petka. Uprava fabrike planira da deo proizvodnje prebaci >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u grad Due koji se nalazi oko 70 kilometara od Mobeža.

"U toku je zemljotres. Želimo da ovde zadržimo fabriku. Za nas je današnji protest veoma važan. Želimo da kažemo vladi i Renou da su zaposleni i stanovnici tog dela grada veoma vezani za fabriku", rekao je jedan demonstrant.

Zajedno sa zaposlenima u Renou na protestu su bili i gradski odbornici koji su nosili ešarpe u bojama francuske zastave.

Fabrika Reno, u ekonomskim teškoćama zbog epidemije korona virusa, saopštila je u petak da će ukinuti oko 15.000 radnih mesta u fabrikama u svetu u okviru trogodišnjeg plana štednje oko dve milijarde evra.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.