Proteruju kamione

Izvor: Politika, 12.Sep.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Proteruju" kamione

Ministar Velimir Ilić najavio dodatna ulaganja iz NIP-a za završetak piste na aerodromu Ponikve kod Užica

UŽICE – Posle zastoja dužeg od decenije, juče su obnovljeni radovi na izgradnji zaobilaznice oko Užica ka Bajinoj Bašti, što je značajan investicioni projekat vredan oko 16 miliona evra, za koji se iz NIP-a izdvaja 9,5 miliona evra. Reč je o zahtevnom poduhvatu, jer pored započete trase valja nad kanjonom reke Đetinje sagraditi oko sto metara visok i dvostruko >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << duži most, koji će spojiti litice dva brda. Ipak, ovaj posao je od višestruke važnosti za žitelje Užica koji odavno imaju problema što im teretni i tranzitni saobraćaj prema Bajinoj Bašti prolazi kroz najuži centar grada.

Obnavljanju radova na trasi zaobilaznice, dugoj oko pet kilometara, prisustvovao je i ministar za kapitalne investicije u Vladi Srbije Velimir Ilić. Po njegovim rečima, on je ponudio da ovaj projekat uđe u Nacionalni investicioni program, obrazloživši da će se graditi zaobilaznica koja je Užicu neophodna.

– Radove na trasi smo počeli danas i radićemo dok ih ne završimo. Za početak izdvojili smo oko šest miliona evra da se krene punom parom, s tim što ćemo iduće godine doplatiti projekat. Ovaj deo posla je bio deo ugovora postignutog sa užičkim "Putevima" u nekom ranijem periodu, a zbog besparice zaustavljen godinama. Što se tiče nadvožnjaka (mosta preko Đetinje), on će se raditi po tenderu, koji ide ovih dana, i kad se izabere izvođač krenuće i radovi na mostu – kazao je ministar Ilić.

Pominjući i druge važne poduhvate na putevima u ovom kraju, on je dodao da će do kraja godine biti završeni važni radovi na putu preko Borove glave, na tunelu u Ovčar Banji i mostu preko Morave. Najavio je, takođe, dodatna ulaganja iz NIP-a oko završetka piste na aerodromu Ponikve kod Užica, kao i rad na saobraćajnicama koje će ovaj aerodrom spojiti sa obližnjim turističkim centrima. Radi se mnogo, rekao je Ilić, i na putevima u ovdašnjim selima, pa na kraju sumirao:

– Užičani treba da budu zadovoljni: Krenuli smo da radimo i gradimo, da se nadoknadi ono što godinama nije rađeno i da se to završi. Delimično kroz sredstva Ministarstva za kapitalne investicije, sredstva "Puteva Srbije" i delom kroz Nacionalni investicioni program.

O značaju obnove radova na zaobilaznici govorio je i Tihomir Petković, predsednik opštine Užice, rekavši da se izmeštanjem teretnog i tranzitnog saobraćaja iz centra Užica omogućuje smanjenje aerozagađenosti i buke u gradskom središtu.

--------------------------------------------------------------------------

Kostrešu mesto na rampi

Upitan da oceni aktuelno protivljenje Bojana Kostreša davanju koncesije za autoput Subotica – Beograd, jer je, po njegovoj izjavi, jedna traka tog puta urađena od vojvođanskih para, ministar Velimir Ilić je odgovorio da je taj put napravljen od sredstava Srbije, iz kreditnih linija tadašnje Direkcije za puteve.

– Kostreš nema šta drugo da radi, nego drži neke konferencije za novinare da bi tender, na kojem se u petak otvaraju ponude, jednostavno ometao i osujetio da mnoge firme konkurišu. A mi smo dobili rok od EU do kada koridor mora da bude autoput. Ne znam za koga Kostreš radi, ali on godinama ometa, piše ambasadama, preduzećima, odlazi, posećuje itd. On sad tobože brine o Vojvodini, a Srbija radi most kod Beške, radovi počinju u četvrtak. Srbija radi put Beška – Novi Sad, obilaznicu oko Novog Sada, novosadsku petlju koja košta preko 30 miliona evra. Srbija je sada podigla preko 150 miliona evra kredita koje ulaže u Vojvodinu. Kostreš bi hteo da mi sve to napravimo i da njemu damo na upravljanje. E, neće moći. Znam da posle izbora dečko neće imati šta da radi u Vojvodini, i, evo, naći ćemo mu jedno mesto na naplatnoj rampi na autoputu pošto je toliko voleo oko toga da se bakće – rekao je Ilić, dodajući da su se o autoputu izjasnili srpski parlament i vlada, da su završene sve studije i rasprave, a za sve to dali saglasnost Svetska banka, Evropska unija, Evropska investiciona banka, EBRD... Svi koji treba da se saglase.

B. Pejović

[objavljeno: 12.09.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.