Izvor: B92, 29.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prosvetari umanjili zahteve

Beograd, Čačak -- Predsednik Sindikata obrazovanja Srbije Branislav Pavlović kaže da bi sindikati prihvatili povećanje zarada od 15 odsto.

Pavlović je Radiju Beta-RFI rekao da Vlada nije spremna da im ponudi povećanje veće od pet odsto, na šta štrajkači "nikako neće pristati". Prema njegovim rečima, sindikati su posebno nezadovoljni odnosom Vlade prema nenastavnom osoblju i da će, ako sutrašnji pregovori propadnu, štrajkači odlučivati o radikalizaciji protesta.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Štrajk prosvetnih radnika Srbije organizovali su Sindikat obrazovanja Srbije, Unija prosvetnih radnika Srbije i Granski sindikata prosvetnih radnika Srbije Nezavisnost, tražeći povećanje plata od 20 odsto.

Većina škola u Srbiji i danas štrajkuje skraćenjem časova na 30 minuta, potvrđeno je u Sindikatu obrazovanja Srbije.

Ministar prosvete Zoran Lončar rekao je danas kako očekuje da će na sutrašnjem sastanku s predstavnicima sindikata prosvetnih radnika biti potpisan Protokol za 2008. i da će zatim škole nastaviti normalno da rade.

Skrobonja: Dokazali smo da je povećanje moguće

Reprezentativni sindikati uspeli su da dokažu predstavnicima Vlade Srbije da je realno da plate zaposlenih u obrazovanju u narednoj godini iz budžeta budu povećane za 15 odsto, kazao je sekretar Unije prosvetnih radnika Srbije Miodrag Skrobonja.

"Na današnjem sastanku stručnog tima u čijem sastavu su predstavnici Vlade i sindikata obrazovanja uspeli smo da dokažemo da u budžetu postoje sredstva od dve i po milijarde dinara koja su dovoljna za povećanje naših zarada u narednoj godini. Predstavnici Ministarstva finansija potvrdili su našu računicu", kazao je Skrobonja.

On je naveo da je ministar prosvete u pregovorima obećao da Protokol o zaradama u prosveti za narednu godinu odmah može da bude potpisan, ukoliko reprezentativni sindikati obrazovanja dokažu da povećanje plata koje zahtevaju može biti ostvareno sredstvima budžeta.

"Videćemo da li će tako i biti, bojim se da će na sutrašnjim pregovorima opet pokušati nešto da izvrdaju", rekao je Skrobonja.

On je precizirao da je najnoviji predlog sindikata obrazovanja da zarade u narednoj godini budu povećane za 15 odsto iz tri puta. Prvo povećanje od pet odsto bilo bi u martu, dok su naredna dva planirana za jun i septembar.

Čačak: U štrajku 13 od 15 škola

U Čačku danas nastave nije bilo u 13 od 15 gradskih srednjih i osnovnih škola, rečeno je u Sindikatu obrazovanja u toj opštini. Nastava je prekinuta u šest srednjih škola i odvija se samo u srednjoj Prehrambeno-ugostiteljskoj školi. U toj školi su pomoćni radnici prekinuli osmodnevni štrajk i danas počeli rad, dok su prosvetni radnici danas počeli štrajk skraćivanjem časova na 30 minuta, rekla je predsednica sindikata te škole Ivana Belić.

Nastava je prekinuta i u sedam osnovnih škola u Čačku, a odvija se samo u Osnovnoj školi "Sveti Sava", u kojoj su pomoćni radnici juče prekinuli štrajk, a nastavnici počeli štrajk skraćivanjem časova na 30 minuta.

Nastava u ostalim školama je obustavljena zbog loših higijenskih i sanitarnih uslova, koji su posledica štrajka pomoćnih radnika koji je počeo 21. novembra. Pomoćni radnici, čistačice, ložači i domari počeli su štrajk zbog lošeg materijalnog položaja koji su ocenili kao "ponižavajuć". Prosečna plata čistačice je oko 12.000 dinara, u šta je uračunato i 7.500 za topli obrok i regres. Pomoćni radnici zahtevaju povećanje zarade na nivo minimalne potrošačke korpe.

Sanitarna inspekcija Moravičkog okruga izvršila je juče vanredni sanitarni pregled svih srednjih i osnovnih škola u Čačku i uputila rešenja direktorima, od kojih zahteva da hitno obezbede čišćenje i dezinfekciju škola, inače će protiv njih biti podnete prekršajne prijave.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.