Prošvercuju pola budžeta!

Izvor: Večernje novosti, 03.Jul.2014, 23:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prošvercuju pola budžeta!

IZ Srbije se, kroz nelegalne finansijske tokove, godišnje iznese u proseku gotovo pet milijardi dolara, što je polovina srpskog budžeta. Prema podacima američke organizacije "Global fajnenšl integriti", Srbija se, od 144 zemlje, kotira na visokoj 19. poziciji po količini odliva para, u šta je, osim nezakonito zarađenog novca, uključena i utaja poreza i korupcija. Iako je prosek za prethodnu deceniju oko 4,9 milijardi dolara godišnje, kriza je učinila svoje, pa se, od 2008. godine, kada >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << je zabeleženo iznetih minimalnih 212 miliona dolara, i ova suma smanjuje. Tako je u 2010. i 2011. godini iz Srbije izneto "samo" 2,7 odnosno 2,5 milijardi dolara. O kolikoj sumi je reč, najlakše je uporediti sa srpskom državnom kasom, koja na strani prihoda predviđa 930 milijardi dinara godišnje, što je u dolarima 10 milijardi. - Kada se govori o ovakvoj vrsti podataka, uvek se postavlja pitanje metodologije koja je dovela do računice da se u proseku iz države iznese toliko novca - kaže za "Novosti" Vladimir Drašković, finansijski analitičar. - U svakom slučaju, ljudima treba dati motiv da rade legalno. To je osnovni uslov da bi se u nekoj državi smanjili nelegalni tokovi novca i izbegavanje plaćanja poreza, na primer. Onog trenutka kada se smanji isplativost rada u sivoj zoni, smanjiće se i količina novca koja se obrće van legalnih tokova.TAJNI TOKOVI Nelegalni finansijski tokovi, po definiciji ove američke organizacije, podrazumevaju tajni prenos novca ili kapitala iz jedne zemlje u drugu, bez obzira na to da li je reč o nezakonito zarađenim parama, pranju para, izbegavanju plaćanja carina, utaji PDV-a, poreza na dobit ili o iznošenju novca preko granice bukvalno u koferu kako bi se deponovao u nekoj stranoj banci. Drašković, inače član Upravnog odbora Udruženja finansijskih analitičara Srbije, ukazuje na još jedan važan motiv. - Reč je o efektu pravednosti - kaže Drašković. - Kada ljudi vide da se i ostali odgovorno ponašaju i svi uredno plaćaju dažbine državi, da nema lelojalne konkurencije iz sive zone, i oni će plaćati svoje obaveze. Iz Srbije je, od 2002. do kraja 2011. godine, prema podacima ove američke organizacije, izneto ukupno 49,4 milijarde dolara. Najveći iznos zabeležen je u 2004, ukupno 9,8 milijardi dolara. Ovu listu, ipak, predvodi Kina sa prosečnim iznosom od 107 milijardi godišnje, odnosno čak 1.075 milijardi dolara ukupnog iznetog novca tokom 10 godina. Kada je reč o zvaničnom odlivu novca iz Srbije, prema podacima Narodne banke Srbije, za prva četiri meseca sa bankarskih računa u našoj zemlji u inostranstvo je otišlo ukupno 69,8 miliona evra. Dve trećine ovog iznosa iz naše zemlje iznele su firme čiji su osnivači stranci. U istom periodu, zabeležen je priliv u Srbiju 267 miliona evra, koje su uneli uglavnom strani državljani i firme.

Nastavak na Večernje novosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Prošvercuju pola budžeta

Izvor: Capital.ba, 04.Jul.2014, 08:50

BEOGRAD, Iz Srbije se, kroz nelegalne finansijske tokove, godišnje iznese u prosjeku gotovo pet milijardi dolara, što je polovina srpskog budžeta.  Prema podacima američke organizacije „Global fajnenšl integriti“, Srbija se, ..

Nastavak na Capital.ba...

Prošvercuju pola budžeta!

Izvor: Krediti.rs, 04.Jul.2014

Kroz nelegalne tokove novca iz Srbije prema procenama u proseku se iznese pet milijardi dolara godišnje.

Nastavak na Krediti.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.