Proslava 98. rođendana džeza

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Feb.2015, 08:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Proslava 98. rođendana džeza

Deveto izdanje trodnevnog džez festivala "Rođendan džeza" biće održano od danas do 28. februara u Akademiji 28, a počinje izložbom džez kritike autora Vojislava Pantića.

U pitanju je jedinstvena kulturna manifestacija u svetu kojom se obeležava dan izdavanja prve džez ploče - 26. februar 1917. godine.

Pošto "Rođendan džeza" u osnovi promoviše rani džez, glavni program festivala će koncertno otvoriti "Beogradski diksilend orkestar" koji ove godine proslavlja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << 15 godina rada i postojanja. Iste večeri, od 22 sata, predstaviće se poznati gypsy sastav "Hot club of Belgrade".

Na prvoj samostalnoj izložbi Pantića biće izloženo više od 40 džez kritika, nastalih u periodu od 1987. godine do danas. Tekstovi koji će biti predstavljeni su u listu "Politika", ali i nedeljnicima "Vreme", "IN", "Reporter", "Novi reporter", magazinima "Rock" i "Pop Rock" i u časopisu "Etnoumlje".

Najstariji članak koji će biti prikazan objavljen je u magazinu "Rock" 1987. godine, a izložba će biti otvorena do 9. marta.

Drugog festivalskog dana u okviru glavnog muzičkog programa, nastupiće doajen domaćeg džeza i ovogodišnji dobitnik nagrade za životno delo Nišville jaž festivala, Jovan Maljoković sa svojim Balkan Salsa bendom.

U okviru programa "Nove tendencije" 28. februara, posetioce festivala očekuje koncert mladog autorskog instrumentalnog sastava "Metak za zlikovca" jednog od najperspektivnijih bendova iz srpske prestonice.

Taj novi festivalski deo programa omogućiće učešće mladih autora na festivalu, kao i predstavljanje autorskih sastava čije stvaralaštvo ima uporište u džez muzici.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.