Proširenje aerodroma: Privredna zona na 250 hektara uz auto-put doneće 10.000 radnih mesta

Izvor: B92, 19.Jan.2020, 10:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Proširenje aerodroma: Privredna zona na 250 hektara uz auto-put doneće 10.000 radnih mesta

Beograd -- Gradnja poletno-sletne staze, pored obnavljanja postojeće , jedan je od graditeljskih zahvata na Aerodromu "Nikola Tesla" u narednih pet godina, piše Politika.

List navodi da je taj poduhvat, između ostalog, najavila francuska kompanija Vansi erports, kada je pre dve godine dobila najveću srpsku vazdušnu luku u koncesiju na 25 godina, a planski dokument koji će omogućiti ulaganje u taj strateški kompleks u Surčinu na javnom je uvidu do 10. februara.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Osim rekonstrukcije i dogradnje, nacrtom plana detaljne regulacije "Nikole Tesle", koji obuhvata 1.870 hektara, predviđena je velika transformacija pre svega zemljišta uz auto-put.

Buduća privredno-komercijalna zona prostiraće se na 250 hektara južno od auto-puta Beograd -Zagreb, a predviđena je i izgradnja putne i železničke veze grada i aerodroma.

Podizanje druge poletno-sletne staze, novog putničkog terminala i pratećih tehničkih i servisnih sadržaja predviđeno je tek posle 2043. godine, kada Vansijevo upravljanje aerodromom prestaje.

Gradski urbanista Marko Stojčić objašnjava da do 2043. gidine koncesionar i Vlada Srbije očekuju 15 miliona putnika godišnje, što je trostruko više nego danas i ta brojka govori o potrebi da se gradi druga pista i novi kompleks aerodroma. On kaže da će koncesionar, kako bude rastao broj putnika u naredne dve decenije, dograđivati objekte za terminal i infrastrukturu.

"Zbog proširenja aerodroma i novih privredno-komercijalnih zona otvara se oko 10.000 novih radnih mesta, a povećanje broja putnika direktno će se odraziti na turizam u Beogradu. Cilj nam je druga pista, što će biti znak da smo postali ozbiljna, ne samo turistička, nego i ekonomska destinacija", istakao je Stojčić.

On je izrazio uverenje da će plan, koji je izradio Urbanistički zavod Beograda, biti usvojen do kraja marta.

Nacrt plana detaljne regulacije Nikole Tesle obuhvata i kulturna dobra - Muzej vazduhoplovstva, Jevrejsko groblje na ledinama i arheološki lokalitet Vrbas - praistorija u Surčinu.

Groblje na Ledinama, na mestu koje se naziva Trostruki surduk, jedno je od prvih stratišta Jevreja na području okupiranog Beograda u Drugom svetskom ratu. Tu su Nemci krajem 1941. godine streljali i zakopali grupu od 240 Jevreja i manji broj Roma. Mesto zločina obeleženo je spomen-pločom koju je posavilo Udruženje boračkih organizacija Novog Beograda 20. oktobra 1946. godine.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.