Prosek oblasnog kontrolora letenja 250.000 dinara

Izvor: Politika, 27.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prosek oblasnog kontrolora letenja 250.000 dinara

Plata direktora Stankova nije 1.3 miliona nego 401.890 dinara, tvrde u ovoj agenciji

Prosečna zarada svih zaposlenih u maju mesecu 2007. godine u Agenciji za kontrolu letenja iznosila je 136.411,15 dinara, dok se prosečna zarada oblasnog radarskog kontrolora letenja kreće oko 250.723,88 dinara, potvrdili su juče u ovoj Agenciji posle navoda našeg lista da direktor Nikola Stankov mesečno zarađuje 16.000 evra, a pozivajući se na podatak koji je nedavno izneo Velimir Ilić, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ministar za infrastrukturu.
Odlukom Skupštine Agencije iz novembra 2005. godine, utvrđen je broj bodova za obračun zarade direktora Agencije u iznosu od 1284, a Odlukom Upravnog odbora Agencije iz novembra meseca 2005. godine određena je neto vrednost boda u iznosu od 312,72 dinara. To znači da Nikola Stankov, direktor Agencije, mesečno prima blizu 401.892 dinara.

Ukupno učešće zarada, naknada zarada i ostalih ličnih primanja u troškovima je 55,20 odsto, a zarada rukovodstva Agencije u ovim troškovima učestvuju sa 1,28 procenata.

Agencija za kontrolu letenja Srbije i Crne Gore d.o.o. finansira se od naplate usluga inostranim avio-prevoznicima. Cena usluge i visina zarada usaglašena je sa avio-prevoznicima i određena sa 37 zemalja članica Eurokontrola, za šta saglasnost daje vlada Srbije i vlada Crne Gore. Ovi principi obavezuju da se troškovi na godišnjem nivou usaglase, kako sa propisanim standardima tako i sa predstavnicima Udruženja avio-prevoznika (IATA, IACA).

Rasponi zarada zaposlenih određeni su i na osnovu odredbi Kolektivnog ugovora potpisanog sa dva reprezentativna sindikata 27. oktobra 2005. godine.

Agencija je formirana, kao društvo sa ograničenom odgovornošću, odlukama skupština Republike Srbije i Republike Crne Gore. Sistem kontrole letenja je integrisan u evropski sistem, a Agencija je prvo preduzeće sa teritorije RS koje u potpunosti posluje u skladu sa pravilima Evropske unije.

Međunarodno priznata stručnost, kao i stalno tehničko-tehnološko usavršavanje omogućavaju rast saobraćaja od 15 odsto na godišnjem nivou. Na taj način Agencija se pozicionirala kao regionalni lider u pružanju usluga obezbeđenja vazdušnog saobraćaja i važan činilac budućih evropskih integracionih procesa.

J. P.

[objavljeno: 27.07.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.