Izvor: B92, 06.Avg.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prosečna plata najveća u Beočinu

Beočin -- Prosečna plata u beočinskoj opštini najveća je u Srbiji i iznosi skoro 62.000 dinara.

Većini Beočinaca ovaj podatak ne znači mnogo, pošto, kako kažu, mnogi od njih rade za platu koja je manja i od republičkog proseka. Kada dođete u Beočin, ni po čemu nećete moći da zaključite da se nalazite u opštini u kojoj je prosečna plata oko 60.000 dinara.

U nekoliko kafića nema gužvi, a radnje, radionice i trafike u glavnoj ulici nisu, kako bi se >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << moglo očekivati, pretrpane luksuznom robom. Kao ni u kafićima, ni u radnjama nema gužvi, a tamo gde ima prometa, zaposleni nemaju ni izbliza platu od 60.000 dinara.

Lafarž i Alas-Rakovac su giganti beočinske privrede, ali oni zapošljavaju tek nekoliko procenata Beočinaca.

Ostali, među kojima su i mnogi koji su uz otpremninu otišli iz beočinske cementare, uglavnom rade kao taksisti, po radnjama, kafićima ili cvećarama ili se snalaze na drugi način. Neki od njih su posao našli i van Beočina, ali se svi slažu da su im plate prilično ispod opštinskog proseka.

U opštinskoj upravi kažu da ješu najbolji po proseku, ali i da život nigde u Srbiji nije lak, pa ni u Beočinu. Iako blizina Novog Sada može delovati kao prednost, to je ujedno i problem Beočina jer investitori radije odlaze u veći grad ili njegovu okolinu nego u manji.

Kako bi se to bar donekle promenilo, u opštini najavljuju izgradnju biznis parka.

Biznis park bi mogao da udahne malo života Beočinu, ali dok se to ne dogodi, meštanima tog podunavskog gradića preostaje jedino da nastave da se snalaze ili da bolji život, kao što neki i sada rade, traže u Novom Sadu ili nekim drugim većim gradovima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.