Prosečna plata 2.000 evra: Otkrivena zarada poznate kompanije

Izvor: B92, 25.Jun.2023, 13:32

Prosečna plata 2.000 evra: Otkrivena zarada poznate kompanije

Kompanija je prošle godine zapošljavala u proseku oko 280 radnika u Hrvatskoj i oko 70 radnika u Nemačkoj.

Križevački građevinski gigant Radnik prošle godine je ostvario najbolje poslovne rezultate u istoriji, a rekordna je i plata koju isplaćuje radnicima u Hrvatskoj i Nemačkoj.

Cela kompanija poslovala je sa prihodima od 1,27 milijardi kuna, što je sedam odsto više. Najviše je ostvarila matična kompanija Radnik sa 934 miliona kuna prihoda (povećanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << od 55 odsto) i neto dobiti od 42 miliona kuna (17 odsto više), piše časopis Feniks.

Prosječna neto plata po radniku (plata, terenski rad, prevoz, bonusi...) prošle godine iznosila je 15.000 kuna, odnosno 2.000 evra, i bila je 19 odsto veća nego prošle godine.

Zaposleni u Nemačkoj, dakle, zarađuje oko 50 odsto više od svog kolege u Hrvatskoj.

Međutim, pre samo četiri godine ova razlika je bila drastično nepovoljnija jer su zaposleni u Nemačkoj zarađivali tri puta više od radnika Radnika u Hrvatskoj.

Tokom 2019. godine, naime, prema podacima Finansijske agencije, prosečni neto prihod u Hrvatskoj bio je oko 6.000 kuna, a u Nemačkoj oko 19.000 kuna.

Prosečna primanja u Hrvatskoj su za četiri godine porasla za čak 120 odsto, a u Nemačkoj sedam odsto, piše Feniks.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.