Prosečna neto plata u Crnoj Gori 795 evra

Izvor: B92, 01.Avg.2023, 15:45

Prosečna neto plata u Crnoj Gori 795 evra

Prosečna zarada bez poreza i doprinosa u junu je, prema podacima Monstata, iznosila 795 evra i bila je 0,3 odsto veća u odnosu na maj.

Prosečna neto zarada u junu je, u odnosu na isti mesec prošle godine, porasla 12,3 odsto. Prosečna bruto zarada u junu je iznosila 991 evra.

"Ako se ima u vidu da su potrošačke cene u junu u odnosu na maj zabeležile rast od 0,9 odsto, proizilazi da su realne zarade za isti period zabeležile pad od 0,6 odsto", navodi se u saopštenju.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Prosečne zarade bez poreza i doprinosa u junu su u odnosu na maj porasle u sektorima poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo 3,7 odsto, prerađivačka industrija 1,8 odsto, snabdevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija 1,6 odsto, saobraćaj i skladištenje 1,4 odsto, usluge smeštaja i ishrane 1,3 odsto, snabdevanje vodom i upravljanje otpadnim vodama 1,2 odsto, prenosi Mina.

Rast je zabeležen i u sektorima trgovina na veliko i malo; popravka motornih vozila i motocikala i državna uprava i odbrana: obavezno socijalno osiguranje po 1,1 odsto, stručne, naučne i tehničke delatnosti jedan odsto, građevinarstvo 0,8 odsto, ostale uslužne delatnosti i administrativne i pomoćne uslužne delatnosti po 0,5 odsto, informisanje i komunikacije i umetničke zabavne i rekreativne delatnosti po 0,3 odsto.

Pad neto zarade u junu je, u odnosu na prethodni mesec, zabeležen u sektorima obrazovanje 1,4 odsto, zdravstvena i socijalna zaštita 1,3 odsto, poslovanje nekretninama 0,4 odsto, finansijske i delatnost osiguranja 0,2 odsto i vađenje ruda i kamena 0,1 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.