Proređene gužve u prodavnicama: Da li su cene dostigle svoj vrhunac? VIDEO

Izvor: B92, 05.Jun.2023, 19:59

Proređene gužve u prodavnicama: Da li su cene dostigle svoj vrhunac? VIDEO

Gužve ispred kasa u trgovinama su se proredile.

Potrošači se sve češće u celom svetu, pa i kod nas odriču se luksuza u prodavnicama, kupuju sve manje i to uglavnom osnovne prehrambene proizvode.

Da li su cene konačno dostigle nivo posle kojeg moraju da krenu na dole, jer neće imati ko da kupi proizvode?

Statistika beleži realan pad prometa u trgovini na malo od 9,4 odsto u martu i 6,1 odsto u aprilu u odnosu na iste mesece prošle godine. Pad prometa >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << jasan je pokatzatelj da se neracionalnosti i špekulacije u proizvodno-prodajnom lancu više ne mogu prebacivati na potrošače.

"U poslednje vreme je uočena i pojava da se polako špekulativni mehur izduvava tako da dolazi do pojave akcija, a neke cene proizvoda i usluga takođe su u blagom padu. Jasno je da tako mora da se dešava na tržištu. Uslove ipak diktira tržište jer potrošači više ne mogu da isprate tako visoke cene", rekla je Vesna Perinčić iz Republičke unije potrošača.

Pad prometa beleži se i u zemljama EU. Realni promet u trgovinama u Sloveniji je niži 12,8 odsto, Mađarskoj 12,5 odsto, u svim baltičkim zemljama je u dvocifrenom padu, u Nemačkoj 8,4 odsto u odnosu na oko četiri odsto krajem prošle godine.

Ekonomisti se nadaju da će pad prometa imati pozitivan uticaj na inflaciju.

"Naravno smanjenje tražnje je upravo ono što dovodi do toga da cene više ne rastu ili da one rastu sporije ili da se polako zaustavljaju. Narodna banka je u svojoj novoju projekciji projektovala da će inflacija da bude nešto niža nego po njihovom prethodnom mišljenju", rekao je ekonomista Mihajlo Gajić.

Pijačni barometar još se ne spušta. Cene na pijacama više su podložne sezonskim kolebanjima, a kupci su spremni da za svežu robu plate više.

Za više informacija pogledajte video-prilog:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.