Propao ugovor sa Austrijancima o otkupu malina

Izvor: Politika, 13.Jun.2012, 16:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Propao ugovor sa Austrijancima o otkupu malina

BEOGRAD – Predsednik Unije malinara Srbije Dragiša Terzić izjavio je danas da ugovor sa austrijskom firmom „Civis best fud (CWS best food)” neće biti realizovan, jer je to udruženje obezbedilo samo 10 odsto ugovorene količine maline.

On je agenciji Beta kazao da je ugovor predviđao 50.000 tona malina za izvoz, ali je Unija malinara Srbije obezbedila i sa proizvođačima potpisala ugovor za samo 5.000 tona tog voća.

„Mi smo još 1. maja rekli da ugovor neće proći. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Ispali smo neozbiljni i nismo uspeli da obezbedimo ni 10 odsto od ugovorene količine malina za izvoz”, kazao je Terzić.

Prema njegovim rečima, proizvođači malina nisu verovali u priču sa Austrijancima, jer su je „razni tajkuni, kao i politička situacija oko izbora”, tretirali kao laži i među narod se uvukla sumnja.

On je naglasio da su mnogi koji se bave otkupom maline tvrdili da austrijska firma ne postoji, a kada je dokazano da postoji, u javnosti je počela da kruži priča da malinari ne treba da potpisuju ugovore, jer će ove godine maline biti 40 do 50 odsto manje nego 2011. zbog jake zime i velikih snegova, kao i da će cena biti oko dva evra.

„Mnogi proizvođači maline su zato odustali da potpišu ugovore sa Unijom malinara, dok oni koji su to uradili, potpisali su samo za deseti deo količine koji imaju da prodaju”, kazao je Terzić.

Prema njegovim rečima, sa austrijskom firmom je Unija malinara Srbije pokušala da potpiše aneks ugovora, ali ni to nije uspelo, jer je kupac tržio da bude bar 25.000 tona maline.

Terzić je naglasio i da u Srbiji ne postoji slobodno tržište maline, već „ima nekoliko monopolista koji su bliski vladajućim strukturama u Beogradu i zato cena varira i više 150 odsto”.

On je kazao da je u Srbiji prošle godine rod maline bio između 67.000 i 75.000 tona, a očekuje se da će ove godine biti manje od 50.000 tona.

Terzić, koji je i predsednik Skupštine opštine Arilje, najavio je da će se u petak sastati sa predsednicima opština i skupština Zapadne Srbije i drugih mesta gde se proizvodi malina na kojem će zajednički zatražiti da se malina ove godine stimuliše sa 20 centi po kilogramu.

„Uputićemo hitan dopis Ministarstvu poljoprivrede i Vladi Srbije i tražiti da proizvodnja koja obezbeđuje oko 150 miliona evra deviznog priliva svake godine bude stimulisana sa 20 centi po kilogramu”, kazao je on.

Terzić je naveo i da je proizvođačka cena za kilogram maline 1,1 evro, a da malina treba da ima 30 odsto višu cenu da bi u ovako intenzivnoj proizvodnji proizvođač mogao da zaradi i obnavlja proizvodnju.

Beta

objavljeno: 13.06.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.