Propadaju fabrike ulja

Izvor: Politika, 30.Nov.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Propadaju fabrike ulja

Predrag Ranković Peconi, koji je vlasnik i dve fabrike za proizvodnju jestivog ulja,drastično smanjuje broj zaposlenih, ima nameru da smanji proizvodnju u Vrbasu, a u Somboru da proizvodi čokoladice

Sombor – Radnici „Vitala” iz Vrbasa i „Sunca” u Somboru, fabrika koje proizvode jestivo ulje, svojom upornošću, kako-tako su se izborili da im vlasnik ove dve fabrike, i još desetak koje uglavnom proizvode hranu, umesto u tri, otpremnine isplati >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u celosti i nešto uvećane. Tako će većina od 204 radnika, koji odlaze „svojom voljom” iz Peconijevih fabrika, uzeti na ime otpremnina po 180 evra po godini staža, a zatim će ostati bez posla i prijaviti se kao nezaposleni Nacionalnoj službi za zapošljavanje.

Dve nekada uspešne fabrike postale su nerentabilne, nekoliko meseci pošto je postao vlasnik ovih fabrika srpski biznismen Predrag Ranković Peconi i njegova Kompanija „Invej”, za koju radnici, koji su danima štrajkovali da bi se izborili za svoja prava, i ne znaju gde se nalazi i da li uopšte i postoji. Još, početkom oktobra kada su započeli protesti najpre u fabrici a zatim i na ulici, Slavko Vlaisavljević, iz Sindikata „Nezavisnost”, tvrdio je da „Vital” i „Sunce”, dve fabrike ulja, vraćaju kredite koje je kompanija „Invej” uzimala, pa je tako, kako saznajemo, Peconi, kao vlasnik i predsednik UO, već dao nalog skupštini akcionara da se otplati kredit u visini od osam miliona dinara, koje je njegova kompanija „Invej” uzela radi „proširenja proizvodnje”. Tako, otplaćujući kredite za kompaniju o kojoj zaposleni radnici ne samo u „Vitalu” i „Suncu”, već i u „Medeli”, ništa ne znaju, gubi se finansijska snaga ove dve nekada uspešne fabrike, a vlasnik to nadoknađuje otpuštanjem radnika, pa tako sada u svih petnaestak fabrika Predraga Rankovića, u kojima je radilo i po hiljadu radnika, radi manje od 400 zaposlenih. Fabrike ovog biznismena propadaju, kako tvrde radnici, a novac koji se zaradi od prodaje ne ostaje ni Somboru ni Vrbasu, već odlazi iz ovih gradova, u kojima je već po petnaestak hiljada nezaposlenih.

Radnici, gotovo od letos nezadovoljni ponašanjem vlasnika „Inveja”, čije je sedište u Zemunu, započeli su obustave i štrajkove, zbog namere da se otpusti veliki broj radnika, a zatim su, kako tvrde, započela razna šikaniranja i pritisci. Najpre je pedesetak radnika iz Sombora poslato u „Vrbas”, kojima vlasnik nije dao da bilo šta rade, a neki radnici su premešteni u Sombor iz Vrbasa. Za, ovakav „transfer”, opravdanje je bilo da su potrebni radi povećanja obima posla, a u stvari, Peconi je počeo da preseljava i deo opreme iz somborske fabrike ulja, a kako su se širile glasine koje su postale stvarnost, da slede otkazi, započeli su štrajkovi. Zaposleni nisu mogli ništa da učine, jer događanja, kako kažu, nije pratila i država, bez obzira na to što je reč o privatnom vlasništvu, ali su se ovih dana izborili da bar dobiju otpremnine u celosti, a ne u tri rate, kao što im je vlasnik nudio, ali to ne smatraju „pobedom”.Oni tvrde da će sada pokrenuti postupak da se utvrde i velike malverzacije koje su činjene u poslovanju ovih ali i nekih drugih vlasnika.– Kako smo do sada samo varani, a kako je otkaz bio tu, izborili smo se da odmah u celosti primimo otpremnine, jer u protivnom primili bismo jednu ratu, a za drugu i treću bi se svakako vukli po sudovima – kaže jedan od radnika koji je potpisao da „dobrovoljno” odlazi iz preduzeća.

Kako, prema tvrdnji zaposlenih, dve fabrike ulja u Srbiji propadaju, Srbija će verovatno za kratko vreme ostati bez proizvodnje ulja. Štrajkači tvrde i da ove godine „Invej” nije kupio dovoljno potrebne količine suncokreta, što govori da će se sve manje proizvoditi jestivo ulje. Fabrika u Vrbasu će, kako-tako opstati sa smanjenim brojem zaposlenih, ali ona u Somboru sigurno se zatvara, a umesto ulja i masti tamo će se proizvoditi čokoladice i razni konditorski proizvodi, jer se već, kako saznajemo, odavno pregovara sa jednom italijanskom fabrikom slatkiša.

Z. Zejneli

[objavljeno: 01/12/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.