Izvor: S media, 03.Maj.2013, 10:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pronašli svoju sreću praveći nešto što ne pravi niko drugi: Napustili grad, zaturili diplome i promenili život iz korena

Miloš Žikić i Lidija Karanfilovska Žikić nemaju roditelje na selu, niti u pamćenju iskustvo predaka o životu na selu.

Ipak, na takav preokret odlučili su se pre četiri godine kada su, kažu, osetili da u Beogradu „pucaju po svim šavovima“. U mestašcu Bački Monoštor, nedaleko od Sombora i uz obalu Dunava, nakon što su promenili način života i preokupacije, osećaju se dobro i spokojno.

Onda je investicija u novi život stigla u neočekivanom obliku. >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << Prijatelj Francuz, koji već decenijama živi u Beogradu, napomenuo je da kada su već na selu valjda imaju i kravu, pa time i mleko od koga bi mogao da se pravi sir.

Recept na francuskom

Kravu nisu imali, a nemaju je ni sada, ali zato mleka ima kod meštana. Tako je rešen problem sirovine, ali kako napraviti sir? Recept je stigao od ažurnog francuskog prijatelja, naravno – na francuskom.

„Učio sam kroz mnogo pokušaja, a svaki sir koji sam napravio slao sam mu u Beograd da prosudi kakvog je kvaliteta. Kada je konačno od njega stiglo „zeleno svetlo“ da je sir koji sam poslao dobar i da bi baš takav trebalo da pravim, krenuo je i posao“, priseća se Miloš.

Kad sir postane umetnost

Nakon četiri godine, sa poljoprivrednog gazdinstva Žikića brzom poštom pretežno u Beograd odlaze četiri vrste sira.

Miloš Žikić smislio je za sir i neobično „pakovanje“ - premazuje ga prirodnim, pčelinjim voskom, a da bi bio vidljiv u vosak dodaje alevu papriku.

Recepturu pravljenja sireva kao i njihovo ime „Aristaeus“ (Aristej) nisu zaštitili, ali Miloš smatra da je brend napravljen samim tim što ih niko ne kopira, jer „previše je komplikovano, a i nije mnogo isplativo“.

Izvor: bif.rs, S media foto: Guliver/Thinkstock

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.