Promocija srpskih proizvoda od šljive

Izvor: B92, 13.Avg.2017, 15:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Promocija srpskih proizvoda od šljive

Osečina -- Tradicionalna manifestacija "Sajam šljiva" u Osečini biće održan od 24. do 27. avgusta, saopštili su danas organizatori.

Cilj manifestacije je promovisanje domaćih proizvoda od šljive poput suvih šljiva, pekmeza, slatkog i kompota od šljiva, knedlisa šljivama, šljivanih kolača - karabana, kao i srpskog brenda rakije šljivovice i prepečenice.

U odnosu na broj stanovnika Podgorina, sa centrima Osečina i Pecka, ima najveći broj stabala šljive >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Srbiji i najveći je domaći izvoznik suve šljive.

U Podgorini ima skoro miliona stabala šljive, a u sortimentu preovladjuju čačanske sorte i američki stenlej. Stare sorte desetkovala je bolest šljivina šarka zbog čega su mnogi voćnjaci pokrčeni. Lokalna samouprava je godinama regresirala nove zasade šljiva, ali se od toga sada odustalo.

Prema procenama izvora agencije Beta, rod će ove godine biti znatno slabiji nego prethodnih zbog nepovoljnih klimatskih uslova, posebno snega i mrazeva u periodu cvetanja šljiva. Zbog toga mnoge mini sušare za šljivu ili tuneli indusrijskih pušnica neće biti ni paljeni ove jeseni.

Interes za suvu šljivu i dalje je najveći u Rusiji, dok zapadno tržište ponovo iskazuje potrebu za svežom sečenom šljivom, što će doprineti da cena bude preko 30 dinara za kilogram.

Ovogodišnji 12. "Sajam šljiva" ima i brojne prateće programe. Prve večeri manifestacije, 25. avgusta, nastupiće pevač Dženan Lončarević, dok će u sutradan koncert održati grupa "Neverne bebe".

Biće priredjene i izložbe u lokalnom muzeju i galeriji, organizovan obilazak kulturno-istorijskih spomenika uz pratnju vodiča, te zanimljive radionice starih domaćih zanata. Nastupaće izvorne grupe, folklori, biće takmičenje zdravičara, a posebnu pažnju uvek privlači takmičenje proizvodjača rakije iz Srbije i zemalja u regionu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.