Proključala cena ulja

Izvor: Politika, 15.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Proključala cena ulja

Kad su proizvođači ukinuli trgovcima popust od 12 odsto na proizvođačku cenu, prodavci korigovali cenovnike

Nove cene ulja već su okačene u svim radnjama. Tako u "Maksiju" litar ove jestive tečnosti posle poskupljenja košta 81,90 dinara, u "Tempu" se prodaje po ceni od 79 dinara, u "Si" marketu 82,96, a u "Idei" 79,94 dinara. U manjim radnjama zejtin je nekoliko dinara skuplji. Iako žetva suncokreta počinje tek ovih dana, a novo seme sigurno neće uskoro ući u proizvodnju, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << poskupljenje od oko 12 odsto neprijatno je iznenadilo kupce. Juče su potrošačima ovaj skok cene pravdali i proizvođači i prodavci, naravno prebacujući vruć krompir iz ruke u ruku. Dok su u velikim domaćim trgovinskim lancima objašnjavali da su za nove cene krivi njihovi dobavljači, u fabrikama koje prave ulje tvrdili su da oni nisu menjali svoje proizvođačke cene.

U ovakvoj situaciji potrošači razlog za poskupljenje mogu da traže samo u teoriji verovatnoće. Šanse da poveruju jednoj ili drugoj strani, sa ovakvim objašnjenjima su tačno pola – pola. Kome god da ukažu poverenje, na kasi im dođe na isto. Za litar ulja platiće oko 11 dinara više.

Ko je obmanuo potrošače, a ko govorio istinu, pokušali smo juče da otkrijemo. Da li je moguće da su obe strane u pravu? Kako smo saznali, situacija na relaciji dobavljači–trgovci zakuvala se prošlog vikenda, a kako tvrdi naš izvor uzrok poskupljenja leži u činjenici da su proizvođači ukinuli rabat, odnosno popust na proizvođačku cenu od 12 odsto svim trgovcima.

– U roku od samo 24 časa obavešteni smo o korekciji cena. Sve je počelo prošle godine, kada je Uljara "Dijamant" bez razloga smanjila cenu za 11 dinara. To su ubrzo ispratili i ostali proizvođači: "Cvet Banata", "Vital" i "Sunce". Kao što su tada svi proizvođači postupili isto, tako se i prošlog vikenda odigrao istovetni scenario. S obzirom na to da su marže na litru ulja vrlo male i da iznose svega nekoliko procenata, u trenutku kada nam je rabat od 12 odsto ukinut nismo bili u mogućnosti da održimo stari nivo cene. U tom slučaju išli bismo u minus, odnosno gubili bismo na prodaji ulja – objašnjava naš izvor iz trgovačkih krugova.

U izjavi datoj Tanjugu Vladimir Marković, direktor marketinga Uljare "Dijamant", juče je istakao da oni, kao proizvođač nemaju nameru da menjaju svoju cenu koja za trgovce iznosi 76 dinara za litar dok ne bude formirana cena suncokreta ovogodišnjeg roda.

U trgovinskim lancima potvrdili su da je istina da proizvođačke cene nisu menjane, ali da proizvođači prećutkuju da su rabat koji su svi proizvođači nudili svim prodavcima sada ukinuli.

A. Nikolić

[objavljeno: 15.08.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.