Projekat za poboljšanje života žena na selu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Jan.2017, 17:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Projekat za poboljšanje života žena na selu

U 2017. godini jedan od većih projekata je program "Podrške ruralnom i regionalnom razvoju". Cilj projekta je, pored razvoja manjih opština sa pretežno seoskom populacijom i poboljšanje životnog standarda žena na selu, kao i njihove ekonomske samostalnosti kroz razvijanje starih zanata, turizma i gastronomije.

"Inicijativa za unapređenje ekonomskog i društvenog položaja žena u ruralnim područjima Šumadijskog i Kolubarskog okruga" zadužena je za deo projekta regionalnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << razvoja koji se odnosi na život žena u seoskim domaćinstvima.

"U narednom periodu prepoznata su neka područja rada u okviru ove inicijative i tu su se prirodne izdvojile neke komponente kao što su sistem direktne prodaje koji može sasvim dobro da se razvije a ima veze sa ruralnim razvojem, zatim osnaživanje i zastupanje interesa žena koje žive na selu pri čemu naravno moramo da vodimo računa o položaju žena danas na selu u ruralnim područjima. Tradicionalni zanati i umetnost kao i razvoj mogućeg ugostiteljstva i proizvodnja hrane podstiču i taj neki turistički element", kaže Marijana Božić, menadžerka projekata Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja.

Inicijativa je prepoznala značaj i uticaj samih udruženja koja okupljaju žene sličnih interesovanja sa seoskih područja.

"Mi imamo uglavnom najaktivnije članice iz ruralnih sredina jer kod nas većina stanovništva živi na seoskim područjima i započeli smo sa starim zanatima, sa onim što inače žene rade na selu, vez, tkanje, priprema zimnica, raznih likera, rakija, a imamo i registrovana turistička domaćinstva gde su same žene dale inicijativu i prijavile seoska turistička domaćinstva koja polako aktiviramo", rekla je Snežana Marinković, predsednica "Udruženja žena Oplenac, Topola".

Podršku su pružile i opštine, lokalne samouprave i turističke organizacije koje sve imaju isti cilj, ruralni razvoj u kome žene imaju podjednako značajnu ulogu kao i muškarci.

"Opština Ljig iako mala opština jedna je od vodećih opština u domenu ruralnog razvoja u smislu da male opštine moraju da hvataju šanse koje im se pružaju i upravo ovaj program je jedan od takvih šansi, ne samo u osnaživanju položaja žena na selu nego i u celokupnom ruralnom razvoju. To je predmet našeg interesovanja i smatramo da je ovo odlična prilika jer imamo dosta interesnih grupa", dodaje Katarina Lazić, pomoćnica predsednika opštine Ljig.

Emina Midosavljević iz Službe za projekte i kreiranje turističkih proizvoda, Gradske turističke organizacije u Kragujevcu kaže da se ova inicijativa vezuje za zalaganje za razvoj seoskog turizma i uticaja žena u njemu jer je u okviru ponude seoskog turizma posebno značajna ta gastronomija i to neko naše tradicionalno gostoprimstvo , a to se upravo vezuje više za žene, tako da sama naša inicijativa kroz seoski turizam je i dovele do uključivanja u ovaj projekat. Kaže da je sajam seoskog turizma proširen sajmom zimnice gde uglavnom žene imaju presudnu ulogu.

Najveći problem koji je uočen u pripremnoj fazi projekta je plasiranje proizvoda vrednih domaćica na tržište pa je potrebno da se svi i udruženja, i turističke organizacije pa i lokalne samouprave udruže kako bi se rešio problem i unapredio položaj žena na selu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.