Projekat Jadransko-jonskog auto-puta: Evo gde će se spojiti sa Crnom Gorom

Izvor: B92, 14.Jan.2024, 16:27

Projekat Jadransko-jonskog auto-puta: Evo gde će se spojiti sa Crnom Gorom

Izrada glavnog projekta Jadransko-jonskog auto-puta kroz BiH trenutno je u toku i planira se da bude završena ove godine.

V.d. direktora JP Autoceste FBiH, Denis Lasić, rekao je da se u sklopu glavnog projekta izrađuju elaborati eksproprijacije kako bi se pokrenuo proces gradnje, a saglasnosti i dozvole za izgradnju se istovremeno prikupljaju zajedno s izradom projektne dokumentacije, piše Večernji list BiH.

Ukupna dužina Jadransko-jonske deonice auto-puta kroz >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Bosnu i Hercegovinu iznosi 102,6 kilometara. Trasa auto-puta počinje na međuregionalnom čvoru Počitelj, povezujući koridor Vc s auto-putem na magistralnom putu M.17.3 Stolac – Neum. Završava na granici s Crnom Gorom, na stacionaži 102 + 653, kod mesta Nudo u blizini Grahova.

Deonica Stolac – Počitelj, dužine 23,5 km, projektovana je sa po dva kolovoza, svaki s dve saobraćajne trake i jednom zaustavnom. Projektovana širina asfalta iznosi 10,5 metara, a uz prisustvo nekoliko ključnih objekata poput vijadukta, mosta i tunela, auto-put će predstavljati važan korak u saobraćajnoj povezanosti Bosne i Hercegovine s evropskim saobraćajnim sistemom, prenosi Investitor.

Ova inicijativa, deo šireg okvira Jadransko-jonskog saobraćajnog koridora, predstavlja ključni element regionalnog razvoja, jačajući povezanost Bosne i Hercegovine s ostalim evropskim državama i podstičući privredni, turistički i poljoprivredni sektor. Realizacijom ovog projekta, Bosna i Hercegovina postaje deo panevropskog sistema auto-puteva, omogućavajući joj brzu i praktičniju povezanost s raznim tržištima, navodi se u tekstu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.