Proizvodnja saudijske nafte normalizirat će se krajem rujna

Izvor: SEEbiz.eu, 18.Sep.2019, 07:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Proizvodnja saudijske nafte normalizirat će se krajem rujna

RIJAD - Saudijski ministar energetike, princ Abdel Aziz bin Salman izjavio je u utorak navečer da će se proizvodnja nafte u njegovoj zemlji normalizirati potkraj rujna pošto je u subotu bila prepolovljena zbog napada na naftna postrojenja.

"Imam dobre vijesti za vas, opskrba međunarodnih tržišta naftom vratila se na razinu na kojoj je bila prije napada", rekao je ministar na tiskovnoj konferenciji.

"U zadnja dva dana smo obnovili polovicu izgubljene proizvodnje", >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << dodao je, najavivši da će se saudijska proizvodnja potpuno normalizirati potkraj rujna.

Premda su Sjedinjene Države optužile Iran za napade, saudijski ministar je rekao da Rijad ne zna tko "stoji iza" subotnjih napada na saudijska naftna postrojenja za koje su odgovornost preuzeli jemenski pobunjenici.

Ministar je rekao da Rijad - koji je počeo istragu i pozvao međunarodne stručnjake da joj se priključe - radi na prikupljanju "dokaza u skladu s međunarodnim standardima".

Unatoč subotnjim napadima, uvrštenje saudijske superkompanije Saudi Aramco "nastavlja se po planu", rekao je predsjednik njegova upravnog odbora Jassir al - Rumajan.

"Nećemo ni sa čim stati", rekao je na istoj konferenciji.

Saudijska Arabija je prije napada proizvodila 9,9 milijuna barela na dan, od čega je izvozila 7 milijuna, uglavnom u azijske zemlje.

Saudijska proizvodnja je zbog napada pala na 5,7 milijuna barela na dan, što je oko 6 posto svjetske opskrbe.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Saudijski princ: Povratili smo 50 odsto proizvodnje nafte nakon napada na rafineriju

Izvor: B92, 18.Sep.2019

Rijad -- Saudijski ministar energetike, princ Abdulaziz bin Salman, rekao je da je povraćeno 50 odsto proizvodnje nafte umanjene usled napada na rafineriju...Ministar je to rekao na konferenciji u Džedi...Podsetimo, u subotu su bespilotnim letelicama napadnuti saudijsko naftno polje i najveća svetska...

Nastavak na B92...

OGLASIO SE SAUDIJSKI PRINC Bin Salman: Međunarodna zajednica da pokrene ODLUČNU AKCIJU zbog napada

Izvor: Blic, 18.Sep.2019

Saudijski prestolonaslednik Mohamed bin Salman je izjavio da napad na naftna postrojenja u toj zemlji predstavlja "pravi test svetske volje" da se suprotstavi suberzivnim aktima koji prete međunarodnoj stabilnosti, prenose mediji.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.