Proizvođačke cijene pale 33. mjesec zaredom

Izvor: SEEbiz.eu, 26.Feb.2016, 09:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Proizvođačke cijene pale 33. mjesec zaredom

ZAGREB - Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda pale su u Hrvatskoj u siječnju za 3,1 posto u odnosu na isti mjesec 2015. godine, što je već 33. mjesec zaredom kako padaju na godišnjoj razini, odnosno od svibnja 2013., pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.

U odnosu na prosinac lani proizvođačke cijene u ovogodišnjem su siječnju bile niže za 1,5 posto. Pritom su proizvođačke cijene na domaćem tržištu u siječnju u odnosu na mjesec ranije niže za 1,2 >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << posto, dok su na nedomaćem tržištu pale za 1,9 posto.

Kada se isključe podaci o energiji, tada su proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u siječnju ove godine bile niže za 0,3 posto u odnosu na prethodni mjesec, a na godišnjoj su razini smanjene za 0,6 posto.

U odnosu na siječanj 2015. godine, cijene industrijskih proizvoda na domaćem tržištu niže su 3,4 posto, a na nedomaćem za 2,7 posto.

Promatrano po nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti, na godišnjoj razini, proizvođačke cijene u rudarstvu i vađenju pale su za 6,3 posto, u prerađivačkoj industriji 2,9 posto, u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji za 3,1 posto, a u opskrbi vodom, uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnostima sanacije okoliša jedan posto.

"Podrška deprecijacijskim pritiscima na domaćem tržištu i u ovoj godini će dolaziti od slabe domaće potražnje, a bit će predvođena uvoznim deflatornim pritiscima s inozemnih robnih tržišta, prvenstveno uvjetovanih zamjetno nižim cijenama sirove nafte", kažu analitičari RBA. Napominju da se "tek prema kraju godine, uslijed očekivanog porasta cijena sirove nafte, može očekivati blago intenziviranje inflatornih pritisaka".

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.