Proizvođačima jabuka 20 milijuna kuna potpora

Izvor: SEEbiz.eu, 01.Avg.2019, 11:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Proizvođačima jabuka 20 milijuna kuna potpora

ZAGREB - Vlada je na sjednici u četvrtak donijela program potpore za proizvođače jabuka za 2019. godinu za što su osigurana sredstva od 20 milijuna kuna.

Cilj ove potpore, kako je rečeno, je provedba aktivnosti koje doprinose sprječavanju širenja bolesti i nastanka dugoročnih šteta uslijed izvanrednih vremenskih okolnosti te održavanje površina pod trajnim nasadima u dobrom proizvodnom stanju.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je istaknula da se proizvodnja >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << jabuka godinama nalazi u velikim problemima, a voćari su nakon dvije godine suočavanja s mrazom, u 2018. godini naišli na hiperprodukciju proizvodnje s jedne strane, a s druge strane na nedostatak radne snage, nedostatak rashladnih kapaciteta i na niske otkupne cijene u trenutku berbe.

Sve je to, kako je kazala Vučković, uzrokovalo da se velik dio ploda ne ubere, da velik dio ostane na stablima ili nepokupljen ispoda stabala, što je potencijalni rizik za širenje štetnih bolesti.

"Da bi se takva opasnost smanjila i otklonila i da bi se intenzivni nasadi jabuka koji predstavljaju 40 posto hrvatske voćarske proizvodnje održali u dobrom stanju, voćarima želimo pomoći kako bi podmirili troškova uklanjanja neobranih ili otpalih plodova i spriječili širenje bolesti", rekla je Vučković.

Stoga je, kako je kazala, s obzirom na proračunske mogućnosti i procijenjene troškove, predviđen program potpore od 20 milijuna kuna koji će poslužiti smanjivanju rizika od štetnih bolesti voćarima koji imaju povećane troškove održavanja intenzivnih nasada.

U obrazloženju Vladine odluke navode se i podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) koji pokazuju da ukupna godišnja proizvodnja voća prosječno u desetogodišnjem razdoblju iznosi 196.596 tona.

Od toga je najzastupljenija proizvodnja jabuke s prosječno 77.207 tona odnosno 39,28 posto, zatim mandarina sa 44.296 tona ili 22,54 posto od ukupnog voća.

Ukupna proizvodnja jabuka u Republici Hrvatskoj u 2018. godini iznosila je 93.467 tona.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.