Proizvodjači voda traže smanjenje naknada

Izvor: Beta, 27.Okt.2014, 15:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Proizvodjači voda traže smanjenje naknada

BEOGRAD, 27. oktobra 2014. (Beta) - Udruženje proizvodjača voda Srbije saopštilo je u ponedeljak da od države traži da smanji naknadu za upotrebu voda i da je ne poveća iduće godine, jer je za deset godina ta naknada uvećana 1.300 odsto i u rangu je naknada koja se plaćaju u francuskom regionu u kojem se proizvodi čuvena voda "evijan".

"Naknada za upotrebu vode u Srbiji je najviša u regionu. U Srbiji proizvodjači voda plaćaju naknadu 1,35 dinara po litru što je 11 evra za >> Pročitaj celu vest na sajtu Beta << kubik, odnosno pet do osam odsto od cene proizvoda", kazala je Agenciji Beta predsednica Udruženja proizvodjača voda Zorica Vukčević.

U Hrvatskoj je ta naknada četiri evra po kubiku, u Sloveniji dva evra, u zemljama regiona je naknada još niža, kao i u zemljama Evropske unije, gde pojedine države članice ni ne naplaćuju korišćenje voda.

Zorica Vukčević je ukazala da se samo u francuskom regionu gde se proizvodi "evijan", naknada za vodu naplaćuje 12 evra po kubiku.

U Srbiji "država tako, na ime naknade za vode, od domaćih proizvodjača koji tržištu godišnje ukupno isporuče oko 600 miliona litara flaširane vode, naplati sedam miliona evra", rekla je ona.

Toliko visoka naknada za korišćenje voda u Srbiji je problem u poslovanju jer obara konkurentnost domaćih firmi koje sve teže posluju i zato što su ukinute carine na uvoz vode iz EU.

Flaširana voda u Srbiji podleže višoj stopi poreza na dodatu vrednost od 20 odsto, a nije u nižoj kategoriji oporezivanja, kao što je u većini zemalja. Tako, kako je dodala, "voda u Srbiji ne spada u osnovne potrebe, već se naplaćuje kao luksuzna roba".

foto: freeimages.com

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Taksa kao da proizvodimo "evijan"

Izvor: B92, 28.Okt.2014, 09:56

Udruženje proizvođača voda Srbije zatražilo je od države traži da smanji naknadu za upotrebu voda i da je ne poveća iduće godine...Kako navode, ta naknada je za deset godina uvećana 1.300 odsto i u rangu je naknada koja se plaćaju u francuskom regionu u kojem se proizvodi čuvena voda "evijan"..."Naknada...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.