Proizvođači upozoravaju na usko grlo u proizvodnji vakcine: Na svetu nema dovoljno bočica

Izvor: B92, 29.Maj.2020, 19:40

Proizvođači upozoravaju na usko grlo u proizvodnji vakcine: Na svetu nema dovoljno bočica

Ženeva -- Proizvođači lekova već testiraju desetak mogućih kandidata za vakcinu protiv koronavirusa, objavila je Svetska zdravstvena organizacija.

Međutim, izazovi u proizvodnji i nastojanja vlada da osiguraju snabdevanje za svoje građane otežaće isporuku vakcine za kovid-19 nakon što bude razvijena, upozorili su čelnici farmaceutske industrije.

Astra Zeneka se nada da će ga plasirati na tržište do kraja godine, prema rečima izvršnog direktora Paskala >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Sorioa na internetskoj konferenciji za novinare u Ženevi koju je u četvrtak organizovala Međunarodna federacija farmaceutskih proizvođača i udruga (IFPMA).

Pfizerova vakcina mogla bi biti spremna do oktobra, "budu li nam zvezde sklone", kazao je izvršni direktor američke kompanije, piše portal 24sata.hr.

Za suzbijanje kovida-19 biće potrebno do 15 milijardi doza, tri puta više od trenutne globalne godišnje proizvodnje vakcina, isključujući onu za grip, navodi IFPMA.

Farmaceutska industrija može da proizvede vrlo velike količine vakcine, ali suočena je s bukvalno uskim grlom kada je u pitanju pakovanje.

"Na svetu nema dovoljno bočica", objasnio je Sorio iz Astra Zeneke.

Farmaceutski čelnici jasno su rekli da ne planiraju da dele patente ni proizvodne kapacitete, ali spremni su da sarađuju na punjenju bočica kako bi podmirili potražnju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.