Proizvođači ulja u problemu: Rod masline prepolovljen, cene rastu

Izvor: B92, 29.Okt.2019, 19:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Proizvođači ulja u problemu: Rod masline prepolovljen, cene rastu

Zagreb -- Maslina je u Hrvatskoj ove godine upola manje rodila, a proizvođači u Istri i Dalmaciji kažu da je berba, ukupno gledano, osrednja.

Na nekim mikrolokacijama maslina je ove godine obilno rodila, na nekima nema ni jedinog ploda. Masline je u martu pogodila suša, u maju kiša, a onda su i polovinom avgusta, kad im je bila potrebna, kiše nije bilo.

Proizvođači su se manje-više uspešno borili i s maslinovom muvom, te moljcem, a Rade Bobanović iz Polače >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kod Zadra kaže da će kvalitet maslinovog ulja kod onih koji znaju kako da prevladaju te probleme biti dobar, samo što bi ove godine cena ulja trebalo da bude i 10-15 odsto veća.

To znači da bi, umesto prošlogodišnjih 70-80 kuna (9,39-10,76 evra), litar domaćeg ekstradevičanskog ulja u proseku mogao da košta od 90 do 100 kuna (od 12 do 13,41 evra), dok su ekološka, bar kad je u pitanju Dalmacija, nešto skuplja, oko 150 kuna (20,14 evra) za litar.

Procenjuje se da se u u Hrvatskoj u proseku proizvede između pet i šest miliona litara maslinova ulja godišnje, a Bobanović je rekao da bi trebalo da budu srećni ako ga bude oko 4,5 miliona

Naveo je da u Hrvatskoj ima između devet i deset miliona stabala, od kojih mnoga tek treba da dođu do punog roda, a da se troši manje od dve litre po stanovniku, dok, na primer, Grčka, Italija i Tunis troše i 20 litara.

Prošle godine Hrvastka je uvezla oko 4,3 miliona tona maslinovih ulja za oko 16 miliona evra, a izvezla 300 tona za oko tri miliona evra.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.