Proizvodjači mleka tražiće od ministarke smanjenje uvoza i minimalnu cenu od 80 dinara za litar

Izvor: Beta, 30.Jan.2023, 18:30

Proizvodjači mleka tražiće od ministarke smanjenje uvoza i minimalnu cenu od 80 dinara za litar

Predsednik Udruženja proizvodjača mleka iz Banata Vukašin Baćina izjavio je danas da će 1. februara na razgovorima sa ministarkom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelenom Tanasković zatražiti uvodjenje kvota za uvoz mleka i minimalne otkupne cene mleka od 80 dinara po litru.On je za Betu rekao da će od Tanasković zatražiti i da se premija za mleko poveća sa sadašnjih 10 na 20 dinara.Na listi zahteva je i da se ugovori o zakupu državnog zemljišta produže za još deset godina.Baćina je rekao da preradjivači smanjuju cenu mleka i da je Mlekoprodukt iz Zrenjanina, kome on prodaje mleko, za prvih 15 dana januara smanjio otkupnu cenu mleka sa 70 na 50 dinara."Glavni problem je kod Imleka koji je uvoznik mleka iz mlekare u Poljskoj i Madjarskoj i koji to mleko prodaje kao domaće jer je preko ambalaže za domaće mleko prelepio samo etiketu da potiče iz Poljske. Ta mlekara uvozi velike količine i stvara višak na tržištu dok ne obori otkupne cene i ne uništi do kraja domaće farmere", rekao je Baćina.Dodao je da je država zabranila izvoz domaćeg mleka, a dozvolila Imleku da uvozi, dok ne ugasi sve domaće farme krava, a tada će za mleko tražiti 300 do 500 dinara.Baćina ...

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Poljoprivrednik: Na uvoznom mleku neko skida dobar kajmak, da hoću ljubimca držao bih psa a ne krave

Izvor: Radio 021, 30.Jan.2023

Obaranje otkupne cene mleka za 20 dinara u jednom danu je čista sahrana poljoprivrede i poljoprivrednih proizvođača, smatra poljoprivrednik Aleksandar Milojević iz sela Popovići kod Kraljeva.

Nastavak na Radio 021...

Stočari i proizvođači mleka najavljuju protest, traže veće premije i subvencije

Izvor: NoviMagazin.rs, 31.Jan.2023, 12:41

Uzgajivači stoke i proizvođači mleka u Srbiji protestovaće u Beogradu sa zahtevom da se povećaju premije i subvencije, isplate dugovi po tom osnovu i zabrani uvoz mleka i mesa, rekao je danas predsednik Udruženja Sabor proizvođjača agroprivrede Srbije (SPAS) Zoran Milićević.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.