Izvor: B92, 12.Jun.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Proglašena godina protesta, 25. juna veliki skup u Beogradu

Beograd -- Odbor za proteste Saveza samostalnih sindikata Srbije i Crne Gore proglasio je u četvrtak 2003. za godinu protesta i borbe za radnička prava i najavio da će prvi zajednički protest biti održan 1. jula u Brodarevu, ukoliko do tada ne bude omogućen slobodan protok ljudi i roba na granici između dve republike članice.

Na konferenciji za novinare, predsednik sindikata SCG Budimir Šljivančanin najavio je za 25. jun veliki protest sindikata Srbije na koji će doći >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << radnici iz svih gradova Srbije, uz podršku i prisustvo predstavnika crnogorskog samostalnog sindikata koji je protestna okupljanja započeo još 1. maja. Odbor za proteste zatražio je od Saveta ministara SCG i vlada država članica da hitno stvore ambijent za funkcionisanje pravne države, ubrzan privredni razvoj, povećanje proizvodnje i radnu i materijalno-socijalnu sigurnost radnika.

Zatraženo je usvajanje Akcionog plana, ubrzanje procesa harmonizacije i usklađivanje ekonomskih sistema, monetarnih i carinskih propisa, kao i obezbeđivanje slobodnog protoka roba, usluga i kapitala između Srbije i Crne Gore. Najavljenim protestima u obe republike na koje je pozvano svo članstvo ta dva samostalna sindikata, predstavnici zaposlenih zahtevaju uspostavljanje socijalnog dijaloga i poštovanje kolektivnih ugovora. Takođe i temeljno preispitivanje propisa i zakona koji regulišu proces privatizacije i uvažavanje stavova sindikata o tim pitanjima, kao i ratifikaciju i poštovanje međunarodnih konvencija i preporuka MOR-a koje se tiču radno-socijalnog zakonodavstva.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.