Produžena zabrana zapošljavanja u javnom sektoru

Izvor: Akter, 08.Nov.2015, 11:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Produžena zabrana zapošljavanja u javnom sektoru

Vlada Srbije produžiće zabranu zapošljavanja u javnom sektoru do kraja marta naredne godine, iako je ona, prema zakonu, trebalo da bude na snazi dokraja ove godine

Rok se produžava jer se kasni s otkazima i racionalizacijom zaposlenih, koji primaju platu iz budžeta, pa je potrebno dodatno vreme da se ceo javni sektor prilagodi manjem broju radnika, prenosi "Blic."

Neimenovani izvor iz vlade rekao je za taj list, da je prvobitno razmatrano da se zabrana zapošljavanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << ukine 1. februara, ali s obzirom na to da se kasni s otpuštanjima, rok je produžen do 1. aprila.

Posle toga niko neće morati da traži saglasnost vlade za zapošljavanje novih ljudi.

U tom periodu moguće je zaposliti jednog radnika pod uslovom da pet zaposlenih prethodno dobije otkaz. Uredbom je predviđeno i da je u slučaju povećanog obima posla, uz saglasnost vlade moguće zaposliti najviše 10 odsto ukupnog broja radnika.

Izvor iz vlade objašnjava da takve odluke najviše smetaju lokalnim samoupravama, koje se žale da ne mogu da zaposle vaspitačicu ili bacača protivgradnih raketa.

Kada Vlada usvoji akt o maksimalnom broju radnika, a što se očekuje narednih dana, mnogi od njih će biti u povoljnijem položaju jer će imati maksimalan broj do kojeg mogu da zapošljavaju.

Zabrana zapošljavanja ne primenjuje se na sudije, javne tužioce i zamenike javnih tužilaca, na izabrana, postavljena i imenovana lica, poput ministara, savetnika i poslanika.

Izuzeti su i direktori javnih preduzeća, ustanova i agencija.

Nastavak na Akter...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

KASNI SE SA OTPUŠTANJIMA: Zabrana zapošljavanja produžena za 3 meseca

Izvor: Kurir, 08.Nov.2015

BEOGRAD - Vlada Srbije produžiće zabranu zapošljavanja u javnom sektoru do kraja marta naredne godine, iako je ona, prema zakonu, trebalo da bude na snazi dokraja ove godine...Rok se produžava jer se kasni s otkazima i racionalizacijom zaposlenih, koji primaju platu iz budžeta, pa je potrebno dodatno...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.