Izvor: B92, 19.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Produžena zabrana izvoza žitarica

Beograd -- Predrag Bubalo najavio da će Uredba o privremenoj zabrani pšenice, kukuruza i suncokreta važiti još 120 dana.

Ministar trgovine Predrag Bubalo je rekao da prvi pokazatelji govore da će ovogodišnji rod kukuruza biti znatno umanjen zbog suše, što nameće rešenje da se i u narednom periodu ograniči izvoz pšenice i kukuruza.

Prema njegovim rečima, uredba će pretrpeti neznatne izmene, utoliko što neće biti korišćena reč zabrana izvoza, već će >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << biti uvedene kvote, ali će "kvota za izvoz tih žitarica biti nula, tako da je to isti efekat".

Bubalo je rekao da će biti dozvoljen izvoz određenog kontingenta pšeničnog brašna i još nekih prerađevina kukuruza, "ali na kvotama, da ne bismo kroz te vidove izvoza došli u situaciju da nemamo dovoljno žitarica do naredne žetve".

On je rekao i da će se Ministarstvo trgovine zalagati da se umesto ograničavanja izvoza suncokreta, koji je već otkupljen, na listi sa kvotom "nula" nađe nerafinisano jestivo ulje.

"Logika je da ako dozvoljavamo određene količine za izvoz, da to bude viši stepen obrade jer će to uposliti naše kapacitete, tako da ćemo dozvoliti izvoz rafinisanog ulja", kazao je Bubalo.

On je napomenuo i da se ograničavanje neće odnositi na Republiku Srpsku jer će, na osnovu sporazuma o specijalnim paralelnim vezama, moći da se izvezu žitarice, ali samo kroz pozajmicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.