Izvor: RTS, 02.Dec.2021, 17:08

Prodavnica u Barajevu prva u sistemu e-fiskalizacije, efikasnija borba protiv sive ekonomije

Elektronska fiskalizacija počela je i u praksi i značiće mnogo brže i lakše poslovanje. Prodavnica u Barajevu je prva firma u Srbiji koja je počela poslovanje na taj način.
Među prvim kupcima je i ministar finansija, koji demonstrira kako skeniranjem kju-ar koda potrošač može da proveri da li je račun ispravan.

Poreznicima su uz novu fiskalizaciju računi vidljivi već u trenutku izdavanja.
"Poreska uprava ima u mogućnost da >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u svakom momentu proveri svaki fiskalni račun, da pogleda da li je dobro obračunat PDV, da na jedan lep efikasan način kontroliše rad poredkih obveznika", kaže direktorka Poreske uprave Dragana Marković.
Prema rečima ministra finansija Siniše Malog, borba protiv sive ekonomije i onih koji rade mimo zakona biće mnogo efikasnija.
"Ovo ne košta ništa našu privredu, subvencija koju vlada daje je 100 evra za prodajno mesto i 100 za novi fiskalni uređaj", dodaje Mali.
Do sada je za subvencije konkurisalo oko 40.000 privrednika. Vlasnica male trgovinske radnje u Barajevu, sredstva je već uzela i prva uspostavila elektronsku vezu sa Poreskom upravom.
"Nama je stara kasa istekla i onda sam zvala firmu koja to radi i sa kojom sarađujemo da nam uradi e-fiskalizaciju i to je to", poručuje vlasnica radnje.
Za sada je povezivanje moguće uz dogradnju softvera, u telefone, tablete i ostale elektronske uređaje.
Poreska uprava je do sada odobrila 19 takvih softvera, dok proizvođači fiskalnih kasa još nisu prošli test. Očekuje se da i njima uskoro izdaju prvo odobrenje.
Uhodavanje u elektronsku fisklizaciju traje do kraja aprila, već od maja svi će morati da koriste nove uređaje.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.