Izvor: Politika, 27.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prodato trinaest preduzeća

"Opremu", "Mont" i "Fitip" iz niškog "Min holdinga" za 430 miliona dinara kupila poljska firma za proizvodnju rudarskih mašina "Kopeks" Vlasnik modne kuće "Mona" Đorđe Momirović kupio je juče na aukciji u Agenciji za privatizaciju preduzeće "Agroeksport proizvodnja i promet" za 146 miliona dinara. Momirović je kazao da namerava da nastavi istu delatnost, kao i da razvije proizvodnju finalne kože, jer se do sada bavio samo proizvodnjom kožnih predmeta. "Ta proizvodnja je slabo >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << razvijena u Srbiji i proizvođači moraju da je uvoze, što je veliki trošak", kazao je Momirović i dodao da je u Srbiji slabo razvijena trgovina kožom.

Preduzeća "Oprema", "Mont" i "Fitip" iz niškog "Min holdinga" prodata su za 430 miliona dinara poljskoj firmi za proizvodnju rudarskih mašina "Kopeks", koja ima 10 fabrika u Varšavi.

Predstavnik te firme kazao je da "Kopeks" na tržištu Srbije dugo posluje i da je od poslovanja u Srbiji od 2003. godine ostvaren promet od 30 miliona evra, a prvi kooperant bio im je "Min Svrljig".

Preduzeće za preradu žitarica "Žitopromet" iz Zaječara prodato je za 550 miliona dinara Svetislavu Maksimoviću, koji je kazao da će nastaviti istu delatnost.

Preduzeće za ugostiteljstvo i trgovinu "Dunav" iz Kovina prodato je za 61 milion dinara konzorcijumu fizičkih lica.

Član konzorcijuma, vlasnik poljoprivrednog imanja u Kovinu Mišo Bajić, izjavio je da je planirano da se radi na razvoju turizma, posebno lovnog, jer je vlasnik i dela šume u Deliblatskoj peščari. On je naglasio da su u vlasništvu "Dunava" hotel i restoran koji su u lošem stanju i naveo da je cilj konzorcijuma da unapredi to preduzeće i zadrži sadašnjih 16 zaposlenih, ali i da taj broj poveća još tri puta.

Javno informativno preduzeće "Polimlje" kupio je vlasnik firme "Voćar lutka" Bahrija Beganović za 81.000 dinara i najavio da namerava da stvori kvalitetan časopis i radio.

Preduzeće "Energosoft" iz Novog Sada prodato je za 91 milion dinara, što je 13 puta više od početne cene koja je bila 6,8 miliona dinara.

IMT Fabrika mašina i oruđa "Standard" Boljevac prodata je po početnoj ceni od 168 miliona dinara, Društvo za zaštitu od požara i obezbeđenje objekata i imovine iz Beograda prodato je za 13,1 milion dinara, poljoprivredno-industrijski kombinat "Pusta reka" iz Bojnika prodat je za 35 miliona dinara, a preduzeće Rasadnici" iz Vranjske Banje za 25 miliona dinara.

Preduzeće "Vodoprivreda" iz Požarevca prodato je za 76 miliona dinara, dok je građevinsko zanatsko preduzeće "Manjež" prodato za 3,4 miliona dinara.

Kompanija "Ist point", čiji je vlasnik Zoran Drakulić, kupila je 31 odsto preduzeća "Žitozajednica" iz Beograda za 15,3 miliona dinara.

Taj deo preduzeća bio je u vlasništvu Akcijskog fonda. "Ist point" već poseduje 60 odsto kapitala u tom preduzeću, a vlasnik je i "Klasa", "Beogradske pekarske industrije" i "Žitomlina".

--------------------------------------------------------------------------

Novi vlasnici "Lola sistema" i "Filipa Kljajića"

Deo imovine preduzeća "Lola sistem" prodat je na licitaciji u Agenciji za privatizaciju za 148 miliona dinara slovenačko-srpskoj kompaniji SCT CG ("Slovenija ceste" i tehnika & "Caričin grad") Montaža, koja je najavila ulaganja od 20 miliona evra. Prodatu imovinu čine hala u Železniku od 23.000 metara kvadratnih i energetski sistem sa objektima i opremom.

Vlasnik kompanije "Caričin grad" i predsednik Upravnog odbora novoosnovane kompanije Milentije Mitrović kazao je da će ta kompanija u kupljenoj hali već od januara naredne godine da pokrene proizvodnju prenapregnutog betona. Prema njegovim rečima, u fabrici će biti zaposleno 200 ljudi i to će biti prva takva fabrika u Srbiji.

Prodata je i imovina Fabrike alata, mašina i auto-delova "Filip Kljajić" za 81,1 milion dinara, a kupac je "Tehnika Tankosić" iz Čačka. Kako je rekao predstavnik te firme, cilj je da se pokrene proizvodnja, i stupi u kontakt sa stranim partnerima iz Engleske, Italije, Austrije, ali i iz drugih zemalja, kao i da se pokrenu nove delatnosti.

Beta

[objavljeno: 27.07.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.