Izvor: Politika, 18.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prodati i najskuplji traktori

Na Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu dve grdosije "fendt 936 vario", snage od 360 konja, kupljene po ceni od 242.000 evra, sele se u Apatin i Staru Pazovu Novi Sad – Najmodernije poljoprivredne mašine na Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu lako su pronašle kupce – naročito one od 200.000 evra. Najskuplji traktori i kombajni posle sajma odlaze na vojvođanska polja, jer je na svakoj mašini izlepljena nalepnica "prodato". Najnoviji model traktora "fendt 936 vario", snage od >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << 360 konja, dominira po veličini, a i po ceni od 242.000 evra. Na oba traktora ovog tipa izlepljena su obaveštenja da su prodata. Jedan se posle sajma seli u Apatin, a drugi u Staru Pazovu.

– Ova mašina je skupa samo ako se njome ništa ne radi. Onaj ko njome upravlja nije seljak, već menadžer. Nema menjača, vozi se uz pomoć džojstika i sve radi kompjuter. Kada se formira prva brazda, unesu se neophodni parametri u kompjuter, pa vozač više nema nikakvih obaveza. Na kraju njive plug se sam podigne, brzina se prilagodi i potrebno je samo da okrene traktor. U njegovom projektovanju su učestvovali bivši radnici američke kompanije NASA. Po radnom satu troši svega litar i po goriva, i njime se dnevno može posejati 80 hektara – priča Tomislav Protulipac iz "Delta agrara".

Cena traktora "klas heriona 3300" od 350 konja je 230.000 evra. Kad se kabina ovog vozila okrene za 180 stepeni, služi kao tegljač. I on je prodat.

Među najskupljim kombajnima je "Fergusonov" model MF-726. Sa bunkerskim kapacitetom od 8.200 litara i snage od 275 konja može da žanje žito, suncokret i kukuruz. Pored ovog kombajna je izložen traktor guseničar "čelindžer 765 B" i on je našao kupca. Kompanija "Matijević" ga je platila 270.000 evra. Ima 320 konja, automatsko upravljanje, halogene reflektore i klima uređaj.

Kompanija "Džon Dir" ove godine predstavila je male traktore, predviđene za rad na prosečnim gazdinstvima po cenama od 20.000 do 30.000 evra. Osmoredni kombajni ovog proizvođača sa dodacima za žetvu svih useva koštaju 232.000 evra.

Veliko interesovanje vlada i za kineske traktore "foton". Predstavnik kraljevačkog "Trgomena PV" Dejan Jovanović kaže da su za prva tri dana sajma prodali 40 ovih mašina po cenama od 7.900 do 25.000 evra.

– U početku su ljudi skeptični, ali kad saznaju koje komponente ovi traktori imaju sve se menja – veli Jovanović.

Veliko interesovanje je izazvala mašina za branje šljiva, višanja i trešanja. Ovaj berač je pre šest godina izumeo i konstruisao Srbobran Petrović i prodaje se "kao alva" po ceni od 11.000 evra.

U ponudi je uređaj za obradu, đubrenje i sejanje koji zamenjuje četiri mašine kompanije "Horsč" tipa "proto KE". Cena ovog uređaja je 55.000 evra.

M. Laketić

[objavljeno: 18.05.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.