Prodaja zasad sprečena

Izvor: Politika, 13.Apr.2008, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prodaja zasad sprečena

Privremeno zaustavljena privatizacija Instituta „Niška banja” nije, međutim smirila nezadovoljstvo u niškom kraju

Niš – U srpskom narodu veoma se lepo kaže da „koga je jednom ujela zmija, taj se i guštera plaši”. Upravo zbog brojnih neuspelih postupaka promene vlasništva u našoj zemlji oko privatizacije banjskih lečilišta i rehabilitacionih centara u Srbiji podigla se velika prašina. Nezadovoljstvo nastalo posle objavljivanja prospekta >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i namere Agencije za privatizaciju da se prodaju svi kapaciteti i celokupna imovina i oprema Instituta za prevenciju i lečenje srčanih i reumatskih oboljenja „Niška banja” punih poslednjih petnaest dana nije prestajalo i rezultiralo je privremenim stopiranjem svih poslova na ovom planu. No, i dalje je nesigurnost i u Nišu i samoj Niškoj banji, i među zaposlenima u ovoj zdravstvenoj ustanovi i u rukovodstvu opštine, ali i kod običnih građana.

– Naše nezadovoljstvo je zbog toga što je pred privatizacioni postupak oko lečilišta i rehabilitacionih centara u banjskim mestima u Srbiji rečeno da će se striktno voditi računa da se ne poremeti i, svakako, ne ugrozi zdravstvena mreža naše zemlje. Obrazloženo je da će na prodaju biti ponuđeno samo ono što ne može više da finansira Republički fond zdravstvenog osiguranja, ali dogodilo se sasvim suprotno. Institut „Niškoj banji”, u kojem radi preko 400 zaposlenih, od čega je stotinak visokostručnih lekara i koji ima oko 550 ležajeva, pripreman je da se proda u celosti – rekao je predsednik Upravnog odbora instituta Saša Jovanović..

U Fondu zdravstvenog osiguranja Srbije su, istakao je Jovanović za „Politiku”, koliko prošle godine potvrdili da u republičkoj mreži zbrinjavanja osiguranika mogu da finansiraju 75 odsto kapaciteta (oko 420 ležajeva) niškobanjskog instituta. Prema svim procenama iz ove ustanove trebalo bi da se proda jedan od tri stacionara (terme) sa oko 130 do 140 ležajeva i proces privatizacije ne bi izazvao nikakve potrese. To takođe nije ispoštovano.

U javnost je više puta do sada potencirano i na tome da je institut u Niškoj Banji veoma značajna nastavna baza Medicinskog fakulteta Univerziteta u Nišu i da ga i iz tog razloga treba sačuvati, nikako ne dozvoliti da „ode na doboš”.

Samo rukovodstvo, pritisnuto „uz zid” odmah je reagovalo i zatražilo, i ono, zaštitu za institut u Niškoj Banji. Upućen je dopis Ministarstvu zdravlja, koje je odmah reagovalo i kod Ministarstva za ekonomiju i privredni razvoj izdejstvovalo privremeno stopiranje privatizacije.

U rukovodstvu opštine Niška Banja, koja je u sklopu gradske zajednice Niš, takođe su reagovali, ali još konkretnije. Predsednik opštine Zoran Vidanović zatražio je od Vlade Srbije da se zaustavi privatizacija planirana na štetu države. Ali, rekao je ne privremeno, već da to bude konačna odluka, a ne da se jednog dana, kada popusti pažnja nezadovoljnih, to ipak bude urađeno kako je neko u Agenciji za privatizaciju (i rukovodstvu instituta) planirao, a da nikoga pre toga nije konsultovao:

– Nećemo dozvoliti da se proda javno dobro, i bogatstvo koje je podarila priroda, i ono što je narod ovog kraja i cele države stvarao i ulagao u Nišku banju. To nema cenu. Zar da prodajom instituta novi vlasnik dobije i gradski park, naš ponos, i sve drugo – celu banju, jer je i park i mnogo toga drugog svojevremeno uknjiženo kao vlasništvo zdravstvene ustanove, zapitao se Vidanović.

Toma Todorović

[objavljeno: 14.04.2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.