Prodaja polovnjaka kao pre pandemije, cene veće za petinu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Dec.2021, 15:56

Prodaja polovnjaka kao pre pandemije, cene veće za petinu

Prodaja polovnih automobila u Srbiji veća je za jedan odsto u odnosu na pre pandemije, a cene takvih automobila su uvećane za 23 odsto, zaključci su ankete i analize koju je danas predstavio sajt Polovni automobili.

Romana Ranković iz Polovnih automobila ocenila je da je pandemija imala ogroman uticaj na tržište polovnih automobila.

"Glavni razlog je teža nabavka određenih komponenata za proizvodnju automobila što dovodi do manjka proizvodnje novih, a onda to >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << utiče na tržište polovnih automobila. Smanjena je ponuda polovnih automobila na inostranom tržištu, a samim tim i kod nas. To, sa aktuelnom tražnjom dovodi, do rasta cena", rekla je ona u izjavi za Tanjug.

Analiza podataka sa tog sajta pokazala je da je ove godine zabeležen rast prodaje polovnih automobila za oko 10 odsto u odnosu na 2020. godini.

"Praktično je prodaja dostigla period pre pandemije i zabeležila dodatni rast od jedan odsto", rekla je ona.

Cene polovnih automobila u odnosu na 2020. godinu veće se u za gotovo 20 odsto, a u odnosu na 2019. za 23 posto.

"Kupci i prodavci primećuju rast cena, a očekuju da i dalje rastu cene u budućnosti", rekla je ona.

Za prodavce manjak ponude uslovljen pandemijom najveći je izazov za poslovanje, dok kupci u najvećem broju smatraju da je ponuda polovnih automobila nepromenjena.

Kako je rečeno akteri ovog tržišta očekuju da će se efekti pandemije osećati u prodaji i kupovini polovnih automobila još neki vremenski period.

"Očekujemo nešto sporiju stabilizaciju tržišta, odnosno sporije postizanje ravnoteže između ponude i potražnje", rekla je Rankovićeva.

Najtraženiji polovni automobili u Srbiji su folksvageni, a slede automobili koje proizvode Opel, Audi, Pežo, Reno i Fiat.

U ovoj anketa o uticaju pandemije za tržište polovnih automobila učestvovalo je 4.456 kupaca i 302 trgovaca automobilima.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Kakvo je interesovanje i koliko se novca izdvaja za automobil?

Izvor: B92, 01.Dec.2021

Prema mišljenju prodavaca automobila najveći izazov na tržištu polovnjaka predstavlja njihova manja ponuda i veća cena. Analiza prosečnih cena automobila oglašenih na sajtu Polovni automobili otkriva da je cena polovnjaka veća za 16% u odnosu na prethodnu godinu, a za čak 23% u odnosu na period...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.